Ungdomar avgörande för utvecklingen av nya matsystem

New York, 210505 (IPS) – De unga har en avgörande roll om det ska gå att uppnå en värld där det produceras tillräckligt med nyttig mat åt alla, med hållbara metoder. Det var budskapet vid ett FN-möte för ungdomsrepresentanter som hölls på tisdagen.

I höst kommer FN att stå värd för ett globalt toppmöte om världens matsystem, och inför konferensen anordnar världsorganisationen att antal förmöten. Syftet är att diskutera alternativ för hur mat produceras, processas, förpackas och marknadsförs, som en del i arbetet för att bemöta undernäring, vattenbrist och klimatförändringar.

I veckan samlades experter tillsammans med över hundra ungdomsrepresentanter från olika delar av världen vid ett digitalt möte.

I ett inledande anförande betonade Henrietta H. Fore, chef för FN:s barnfond Unicef, att vi lever i en tid då världen måste agera mer kraftfullt för att bekämpa den hunger och ohälsa som drabbar barn och unga.

– Antalen som är drabbade av undernäring och hämmad tillväxt ligger kvar på höga nivåer, medan vi också upplever en oroande ökning av problemen med övervikt och fetma. Samtidigt står världen inför en alarmerande kombination av orättvisor, fattigdom, konflikter, klimatförändringar, covid-19 och till och med hotande hungersnöd – vilket hotar arbetet för en ökad matsäkerhet, sade hon.

Om inte snabba insatser sätts in riskerar ytterligare nio miljoner barn som ännu inte fyllt fem år att inom kort drabbas av akut undernäring, enligt Henrietta H. Fore.

Mötet gav de unga representanterna en möjlighet att dela med sig av kunskaper och erfarenheter. En av deltagarna var Janya Green från USA som har varit engagerad i arbetet med att producera lokal mat ända sedan hon var liten. Janya Green påpekade att problemen med ökande hunger i världen var på väg att förvärras redan innan coronapandemin.

– Om vi inte lyckas vända utvecklingen så kommer det inte att gå att uppnå det globala målet om nollhunger, slog hon fast.

Janya Green meddelade att hon gått samman med 25 andra ungdomsrepresentanter för att driva en kampanj inför det kommande toppmötet. Målet är att samla in en miljon underskrifter från ungdomar i världen med krav på en omställning av de globala livsmedelssystemen.

En annan av deltagarna var klimataktivisten Emmanuel Sindikubwabo från Rwanda som betonar hur tätt sammankopplad klimatfrågan är med problemen med fattigdom och hunger.

Han säger till IPS att världens unga behöver stöd för att kunna starta miljömässigt hållbara jordbruk som kan erbjuda arbeten under hyggliga villkor.

Emmanuel Sindikubwabo är ordförande för en organisation som utbildar ungdomar i hållbarhetsfrågor. Han menar att det behövs mer resurser för att förmå fler unga att engagera sig i arbetet för att förändra världens livsmedelssystem.

– Det behövs fler initiativ som leds av unga och är inriktade på forskning och utbildning med fokus på klimatsmarta jordbruk. Dessa kunskaper kan sedan användas på lokal nivå för att bygga upp mer hållbara matsystem, säger han till IPS.

FN:s särskilda sändebud för ungdomsfrågor, Jayathma Wickramanayake, lyfte fram att en förvandling av världens matsystem också är nödvändig för att rädda klimatet. Detta eftersom det är en bransch som står bakom en tredjedel av de globala utsläppen av växthusgaser.

– Det ökande industriella jordbruket har också resulterat i enorma förluster av biologisk mångfald. Klimatkrisen och de ohållbara matsystemen driver på sociala orättvisor, i synnerhet bland världens unga, sade Jayathma Wickramanayake.

Alison Kentish