Vatten – avgörande för framtidens tillgång på mat

New York, 210504 (IPS) – Världens vattenresurser är hårt ansatta – genom överanvändning, föroreningar och fler torkor. Experter betonar att vattenfrågan har en avgörande roll för den framtida tillgången på mat.

I september kommer FN att anordna ett toppmöte om världens livsmedelssystem. I ett förberedande möte som hölls förra veckan underströk toppmötets särskilda sändebud Agnes Kalibata att det i framtiden kommer att behövas helt nya idéer för att jordens vattenresurser ska kunna förvaltas på ett bättre sätt.

– Vattnet berör alla 17 globala utvecklingsmålen och har en avgörande betydelse för allt vi gör. Vattnet utgör också grunden för matsystemen, men tas trots det ofta för given, sade Agnes Kalibata.

Gilbert Houngbo, ordförande för FN-organet UN Water, betonade att när vatten slösas bort så innebär det också att mat slösas bort. Han påpekade att den globala efterfrågan på mat ökat i takt med befolkningsökningen, samtidigt som 690 miljoner människor på jorden tvingades gå till sängs hungriga under 2019.

– Under de senaste två decennierna har den årliga mängden sötvatten som är tillgängligt per person minskat med uppskattningsvis 20 procent. Och 3,2 miljarder människor i världen beräknas bo i jordbruksområden där det råder brist på vatten, sade Gilbert Houngbo.

Målet med det kommande toppmötet är att världssamfundet ska gå samman för att få fram de resurser och den teknologi som krävs för att på ett hållbart sätt kunna producera all den mat som världens befolkning behöver för att kunna äta sig mätta. En klok användning av de begränsade vattenresurserna har en avgörande betydelse för den målsättningen.

– Det sätt vi producerar, lagrar och äter maten har en direkt inverkan på vattnet. Och det sätt vattnet används i dag inom jordbruket är inte längre hållbart, betonade Gilbert Houngbo.

Enligt honom används 70 procent av vattenresurserna i dag till bevattning.

– Teknik som redan finns – i form av lagring av regnvatten och mikrobevattning – kan få en stor betydelse. Och det finns ny mycket lovande forskning i digital teknik som kan bana väg för en mer hållbar vattenanvändning inom jordbruket.

År 2018 utlyste FN de kommande tio åren till ett decennium för vatten och hållbar utveckling – med målet att världen skulle agera för att säkra tillgången på vatten och minska påfrestningarna för vattenresurser och ekosystem. År 2023 kommer halva tiden att ha passerat, och FN planerar redan nu att börja uppmärksamma det med förhoppningen att kunna stärka arbetet.

Alison Kentish