Vaccinering mot covid-19 inledd i Afrikas folkrikaste land

New York, 210504 (IPS) – I mars började de första vaccinationerna mot covid-19 att genomföras i Nigeria, efter att landet mottagit nästan fyra miljoner vaccindoser genom det globala samarbetet Covax. Men det kommer att dröja innan hela befolkningen erbjudits vaccin.

De 3,9 miljoner vaccindoser som anlände till Nigeria i mars är tillverkade i Indien och kommer genom Covax, som leds av vaccinalliansen Gavi och Världshälsoorganisationen, WHO. Målet med det globala samarbetet är att alla världens länder ska erbjudas en rättvis tillgång på vaccin mot virussjukdomen.

Nigeria beräknas inom den närmaste tiden få tillgång till drygt 80 miljoner vaccindoser, enligt landets hälsominister Osagie Ehanire. Det kommer att göra det möjligt att ge två doser vaccin till ungefär en femtedel av landets 200 miljoner invånare.

Regeringen arbetar även för att förmå landets näringsliv att delta i arbetet för att säkra leveranser av vaccin och hittills har bland annat ett av landets största telekomföretag bidragit till satsningen.

Samtidigt är förhoppningen att lokala läkemedelsföretag ska kunna börja tillverka vaccin inom ett års tid, enligt Boss Mustapha, som är ordförande för presidentens aktionsgrupp mot pandemin. Han uppger att målsättningen är att Nigeria ska ha lyckats vaccinera närmare 70 procent av befolkningen fram till slutet av nästa år.

Det har funnit kritiker som ifrågasatt hur Nigeria ska klara av att utföra ett så stort  massvaccinationsprogram. Men Boss Mustapha tillbakavisar oron och betonar att landet har lång erfarenhet av omfattande vaccinationskampanjer, i synnerhet mot polio.

Samtidigt har undersökningar visat att det finns ett utbrett vaccinationsmotstånd i landet, och en statlig studie tyder på att endast hälften av invånarna är positiva till att bli vaccinerade. Trots tydlig information från myndigheterna är många oroliga för vaccinets långsiktiga biverkningar. För att motverka oron har president Muhammadu Buhari och vicepresident Yemi Osinbajo låtit sig vaccineras i direktsänd tv.

Då strömavbrott är vanligt förekommande i Nigeria är det vaccin som anländer genom Gavi från Astra Zeneca, eftersom det till skillnad från andra vaccin inte måste förvaras i extrem kyla.

Myndigheterna uppger samtidigt att antalet nya fall av covid-19 fortsätter att stiga. Hittills har närmare 165 000 bekräftade fall rapporterats och drygt 2 000 dödsfall.

Leon Usigbe