WHO: Ett förlorat decennium i kampen mot tbc

210428 (SciDev.Net/IPS) – Över en halv miljon fler människor kan ha dött under förra året på grund av minskade satsningar på att diagnosticera och behandla tuberkulos. Pandemiåret har inneburit ett förlorat decennium i kampen för att bekämpa infektionssjukdomen, uppger Världshälsoorganisationen, WHO.


Närmare 1,4 miljoner färre människor fick behandling för sin tuberkulos under förra året, jämfört med föregående år – och orsaken var att resurser i stället har gått till satsningar mot covid-19. Det visar data som nyligen presenterades av WHO.
Nedstängningar och förflyttningar av personal och utrustning under pandemin har ”allvarligt” inverkat på arbetet mot tuberkulos.

Enligt WHO rapporterades det in 4,9 miljoner fall av tuberkulos förra året – vilket var en minskning med 22 procent jämfört med föregående år. Störst var minskningen i Indonesien följt av Sydafrika, Filippinerna och Indien.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus påpekar att coronakrisen har slagit mycket bredare än genom de dödsfall och svåra sjukdomsfall som själva viruset orsakat:

– Avbrotten i servicen för människor med tuberkulos är bara ett av flera tragiska exempel på hur pandemin i högre grad har drabbat en del av världens allra fattigaste – som redan innan krisen löpte en större risk att drabbas av tuberkulos.

Lucica Ditiu, ordförande för det globala samarbetet Stop TB Partnership, säger att utvecklingen innebär ett stort bakslag i det arbete som rönt framgångar under senare år. Hon påpekar att data från Indien och Sydafrika dessutom har visat att personer som har tuberkulos och smittas av covid-19 löper en betydligt högre risk att avlida – och att det nu krävs insatser för att bekämpa båda sjukdomarna, samtidigt.

Peter Sands, ordförande för Globala fonden mot aids, tuberkulos och malaria, påpekar att nästan lika många kan ha avlidit i tuberkulos som i covid-19 under förra året – närmare 1,8 miljoner människor i världen.

– Vi måste fråga oss hur det kommer sig att vi har lämnat människor på efterkälken, varför vi inte har avslutat kampen mot den äldre pandemin, tuberkulos, säger Peter Sands.
WHO uppmanar nu till snabba åtgärder för att snabbt kunna fastställa om människor lider av tuberkulos, genom snabbtester.
Joanne Carter, vice ordförande för Stop TB Partnership, menar att världssamfundet måste avsätta större resurser för att bekämpa tuberkulosen – trots att många länder nu står inför en pressad ekonomisk situation.

– Det handlar inte om att kunna välja mellan att bekämpa covid-19 eller tuberkulos. Befolkningar, individer och sjukvårdssystem står inför båda dessa utmaningar och de måste ha de finansiella och mänskliga resurser som krävs för att kunna bemöta dem, säger Joanne Carter.

*Artikeln har tidigare publicerats av SciDev.Net

Ruth Douglas och Gareth Willmer