Indien: Sexualbrott mot minoritetskvinnor bestraffas sällan

New Delhi, 210413 (IPS) – Män som utsätter kvinnor för våldtäkter eller andra sexuella övergrepp i samband med religiösa våldsamheter i Indien bestraffas sällan. Det uppger människorättsaktivister, som menar att bristen på rättsliga efterspel riskerar att tysta offren.

Människorättsförsvarare menar att våldtäkter och andra former av sexuellt våld – i synnerhet i samband med konflikter mellan folkgrupper – används som ett vapen för att förödmjuka minoritetsgrupper. Oftast utan något rättsligt efterspel.

Ett av få undantag är fallet med Bilkis Bano, som utsattes för en gängvåldtäkt i samband med de omfattande antimuslimska upplopp som bröt ut i delstaten Gujarat 2002. Men det kom att dröja ända till 2017 innan hennes förövare ställdes inför rätta.

Över två tusen människor, mestadels muslimer, dödades under upploppen i delstaten, som bröt ut efter att ett tåg med hinduiska pilgrimer hade drabbats av en brand där 60 personer dödades.

Efter domen 2017 sade Bilkis Bano, som blev vittne till hur flera familjemedlemmar mördades, att hon inte var intresserad av hämnd – utan bara av att rättvisa skulle skipas. Hon sade vidare att hennes målsättning var att bidra till en framtid där kvinnor kan känna sig trygga.

Samtidigt visar erfarenheter att de flesta män som begår liknande brott fortfarande går fria.

År 2013 föll flera kvinnor offer för religiösa upplopp i Muzzafarnagar, något som även inträffade i Delhi förra året samtidigt som en dalitkvinna mördades och våldtogs i ett uppmärksammat fall i Hathras samma år. Och liksom Bilkis Bano kom alla dessa kvinnliga offer från olika marginaliserade grupper.

Bedömare påpekar att det sexuella våldet mot minoritetskvinnor har en lång historia i Indien och att syftet är att ”vanära” en utpekad grupp. De kvinnliga offren utnyttjas vid dessa brott för att dra skam över en befolkningsgrupp, enligt människorättsförsvarare.

Bilkis Banos advokat Shobha Gupta säger till IPS att den fällande dom som fallet till sist ledde till innebar ett bakslag för de myndighetsföreträdare som varit ovilliga att utreda brottet. Shobha Gupta säger att domen slår fast att poliser och läkare medvetet hade motarbetat utredningen och förstört bevisning.

– Rättssamhället misslyckades på flera nivåer. Först när händelsen inträffade, och sedan när myndighetsföreträdare utnyttjade sin makt till att medvetet motverka utredningen, säger Shobha Gupta.

Tillsammans med sin familj tvingades Bilkis Bano under alla år efter övergreppet att leva som nomader, eftersom de inte hittade någon trygg plats där de kunde slå sig ner.

– Händelsen inträffade 2002. Den slutliga domen kom 17 år senare, 2019. Hon fick därmed sin kompensation först efter 17 års lidande, säger advokaten.

I många fall är de som utsätts för sexuella övergrepp i samband med religiösa konflikter muslimska kvinnor, och i de flesta fall går förövarna fria.

I samband med det våld som bröt ut i Muzaffarnagar i delstaten Uttar Pradesh 2013 uppgav sju muslimska kvinnor att de blev utsatta för gängvåldtäkter av män som tillhörde majoritetsbefolkningen. Människorättsjuristen Vrinda Grover, som företrädde offren, menar att kvinnorna blev svikna av rättssamhället när de trots sin låga socioekonomiska status valde att polisanmäla männen.

Utredningarna drog ut på tiden och det kom att dröja flera år innan fallen prövades rättsligt. Enligt Vrinda Grover var det ett av skälen till att målet slutade med friande domar.

– De anklagade utnyttjade tiden till att utöva påtryckningar och tvång mot kvinnorna för att förmå dem att ändra sina vittnesmål. Och det ledde till friande domar, säger hon.

Eftersom våldtäkter är så stigmatiserande är det enligt Vrinda Grover särskilt viktigt att rättsväsendet behandlar fallen snabbt och enligt regelverken. Hon menar att domstolen i Muzaffarnagar antingen agerade oprofessionellt eller medvetet felaktigt i processen mot de män som anklagades för gängvåldtäkterna.

Bedömare menar samtidigt att det finns en växande islamofobi i Indien. Den kommer bland annat till uttryck genom att radikala hinduiska grupper sprider en föreställning om att muslimska män försöker få hinduiska kvinnor att konvertera. Innan våldsutbrottet i Muzaffarnagar genomfördes även demonstrationer där majoritetsbefolkningen varnades för att låta sina döttrar att gifta sig med muslimska män.

IPS Correspondents