Pandemin har förvärrat situationen för palestinska flyktingar

New York, 210412 (IPS) – För de palestinska flyktingar som lever i läger i olika delar av Mellanöstern har pandemin lett till en ännu svårare situation. Det uppger experter.

Donald Trumps beslut om att dra in stödet till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA, samtidigt som coronakrisen drabbade världen förvärrade situationen kraftigt. Det säger Khaled Elgindy vid den Washingtonbaserade tankesmedjan Middle East Institute till IPS. I synnerhet gäller det de många flyktingar som lever i Gaza och som redan är hårt drabbade av fattigdom på grund av Israels blockad.

Khaled Elgindy var förra veckan en av deltagarna vid ett FN-möte om situationen för palestinska flyktingar. Flera talare lyfte fram hur den redan svåra situationen för flyktingarna, som är drabbade av utbredd fattigdom och den långvariga konflikten, ytterligare har förvärrats under pandemin.

UNRWA:s generakommissionär Philippe Lazzarini uppger att det råder en ”växande desperation” i flyktinglägren över hela regionen – något han bevittnat under sina senaste besök bland läger i Västbanken, Gaza, Jordanien, Libanon och Syrien.

Philippe Lazzarini berättade om hur en flykting i ett läger i södra Libanon oroade sig över om han skulle dö i covid-19, av hunger eller i samband med att han skulle försöka ta sig över Medelhavet i en ranglig båt.

– Människor för en daglig kamp för att se till att deras familjer får tillgång till ett mål mat. Ingen ska behöva känna sig så desperat, sade Philippe Lazzarini.

Gwyn Lewis, chef för UNRWA:s arbete på Västbanken, betonade hur hårt pandemin slagit mot palestiniernas ekonomiska situation.

– Vi har sett en dramatisk ekonomisk effekt – 40 procent av hushållen på Västbanken har drabbats av mer än halverade inkomster och arbetslösheten har stigit. I Gaza har 49 procent drabbats av arbetslöshet, vilket är mycket, mycket dramatiskt, sade Gwyn Lewis.

Flera andra experter varnar också för en utveckling där det råder brist på vaccin, vilket riskerar att leda till att situationen förblir mycket svår för många palestinier.

– Pandemin är inte över och det finns ingen omfattande vaccinationskampanj som är inriktad mot palestinier, så det finns en risk för att de ekonomiska effekterna ska förvärras ytterligare, säger Yara M. Asi, forskare vid University of Central Florida, till IPS.

Hon menar att Israel samtidigt inte har levt upp till sina förpliktelser, utan enbart erbjudit en begränsad tillgång på skyddsmasker, testutrustning och vacciner.

Även Hamada Jaber, vid tankesmedjan Palestinian Centre for Policy & Survey Research, belyser behovet av att nå ut med en omfattande vaccinationskampanj.

– Just nu är den största utmaningen för Palestinska myndigheten att kunna säkra tillgången på det vaccin som behövs för alla medborgare. Men just nu verkar det som om de har misslyckats med det, och att de även har misslyckats med att hantera de mindre mängder vaccin de fått tillgång till, säger Hamada Jaber till IPS.

Förra veckan meddelade USA:s president Joe Biden att landet återupptar en stor del av det bistånd till UNRWA som hans företrädare drog in 2018. USA: regering har nu utlovat mer än 200 miljoner dollar som ska gå till att hjälpa de palestinska flyktingarna.

Yara M. Asi säger att det bistånd som drogs under Donald Trumps tid som president fick enorma konsekvenser för palestinierna. Ett exempel är att finansieringen av sjukvård i södra Jerusalem minskade, vilket i sin tur fått stora konsekvenser under pandemin.

– Även under coronakrisen har människor naturligtvis drabbats av cancer och riskfyllda graviditeter och en lång rad andra hälsoproblem. Men tyvärr har neddragningarna drabbat sjukhusens förmåga att behandla dessa patienter, säger hon.

Samira Sadeque