Snabba insatser krävs för att återuppbygga nedbränt flyktingläger

Dhaka, 210325 (IPS) – I veckan eldhärjades ett av världens största flyktingläger i Cox’s Bazar i Bangladesh. Minst 15 personer omkom och flera hundra skadades. Tiotusentals rohingyer står nu utan hem samtidigt som monsunperioden närmar sig.

Ett tomt skal är allt som återstår av byggnaden som tidigare inrymde en dygnet-runt-öppen hälsoklinik för 55 000 personer i flyktinglägret Kutupalong. Detta efter den omfattande brand som bröt ut på måndagen.

Byggnader som tidigare huserade närmare 45 000 rohingyer är nedbrända – och nu är behovet av att snabbt återuppbygga både hälsocentralen och flyktingarnas bostäder akut, både med tanke på den rådande pandemin och att regnperioden är på ingång.

En samling humanitära organisationer uppger i ett uttalande att fler än 500 personer skadades i samband med branden, medan 400 människor fortfarande saknas.

FN-organisationen IOM, som drev hälsocentralen, påpekar att brandkatastrofen kommer göra att det blir ännu svårare att hantera coronapandemin – och att återuppbyggnaden måste inledas snabbt.

Branden, vars orsaker ännu är okända, spreds även vidare till andra närliggande lägerområden innan den hejdades och enligt IOM har en majoritet av de boende i de lägren drabbats.

Många av de muslimska rohingyer som bor i lägren har befunnit sig där sedan de drevs på flykt från hemlandet Myanmar 2017, efter att landets militär hade inlett en brutal offensiv mot minoritetsgruppen.

IPS-korrespondenter