Krav på att gripna journalister släpps i Myanmar

New York, 210323 (IPS) – Många journalister har gripits sedan militären tog makten genom en kupp i Myanmar. Nu finns det en rädsla för att tillslagen mot landets medier ska förvärras ytterligare. Människorättsgrupper kräver att alla gripna journalister släpps fria omgående.

Amnesty International och Kommittén till skydd för journalister, CPJ, kräver även att nyhetsredaktioner i landet återfår de licenser som militärjuntan dragit tillbaka.

Emerlynne Gil, biträdande regional chef för Amnesty, säger att regimen har återkallat medielicenser, genomfört razzior mot redaktioner och godtyckligt gripit journalister. Och att allt detta ingår i en strategi för att omvärlden inte ska få information om vad som händer i landet.

– Militären försöker desperat att dölja de hemska brott som man dagligen begår mot sin egen befolkning, säger Emerlynne Gil till IPS.

FN:s talesperson Ravina Shamdasani har samtidigt meddelat att man mottagit rapporter om hur gripna blivit utsatta för tortyr i Myanmars häkten.

Ända sedan militären genomförde sin statskupp i början av februari har Myanmars gator fyllts av demonstranter. De journalister som bevakat dessa protester löper särskilt stor risk att gripas, efter att militären infört en lagändring som förbjuder rapporteringen av ”fejkade nyheter”. Sex journalister uppges hittills ha blivit åtalade i enlighet med den nya lagen.

Enligt Ravina Shamdasani har antalet som dödats i samband med protesterna fortsatt att öka, eftersom säkerhetsstyrkorna använder sig av ett allt kraftigare övervåld mot de fredliga demonstranterna. Hundratals människor uppges även ha blivit utsatta för olagliga gripanden, vilket enligt Ravina Shamdasani är att jämställa med ”påtvingade bortföranden”.

CPJ uppger att rädslan nu är stor bland Myanmars journalister.

– De befarar att tillslagen i högre grad ska inriktas mot medierna och att juntan planerar att införa en censur av samma slag som gällt under tidigare militärregimer, säger Shawn Crispin vid CPJ, till IPS.

Minst fem oberoende nyhetsredaktioner uppges redan ha fått sina licenser indragna och flera andra medier befarar att också de står på tur.

Enligt FN har minst 37 journalister gripits sedan statskuppen, varav drygt hälften uppges ha förblivit frihetsberövade.

Samtidigt betonar Amnesty att behovet av en oberoende medierapportering är viktigare än någonsin i Myanmar just nu.

Alison Kentish