Osäkert läge efter valet i Uganda

Kampala, 200119 (IPS) – Ugandas president Yoweri Museveni vann presidentvalet enligt landets valkommission – och blir därmed kvar på den post han suttit på ända sedan 1986. Han anklagas dock för valfusk av oppositionen och utvecklingen i landet är nu osäker.

Yoweri Musevenis utmanare, den 38-årige populäre musikern Robert Kyagulanyi, mer känd under sitt artistnamn Bobi Wine, uppges sitta i husarrest. Han har dock meddelat att hans parti kommer att använda sig av alla juridiska möjligheter för att ifrågasätta valresultatet.

Myndigheterna i Uganda stängde ner internet inför valet den 14 januari, och det kom att dröja fram till måndagen innan det åtminstone delvis återställdes. Den sittande presidenten uppges ha vunnit valet med 58 procent av rösterna medan Bobi Wine ska ha fått knappa 35 procent.

Enligt utmanaren var dock valet riggat. Det är en åsikt som delas av hans anhängare Joseph Kalema, 38, som bor i en by nära huvudstaden Kampala. Han är övertygad om att Bobi Wine i själva verket fick flest röster.

– Nu väntar vi på hur vår generations president tänker agera, säger Joseph Kalema.

Det beskedet kan dock komma att dröja. På måndagen satt Bobi Wine fortfarande under vad som kan liknas vid en husarrest i sitt hem, omgiven av soldater – som enligt officiella uppgifter är där för att skydda honom.

På måndagen kallade medlemmar av hans parti National Unity Party, NUP, till en presskonferens där de krävde att Bobi Wine omedelbart skulle släppas från sin husarrest.

Enligt NUP:s vice ordförande Mathias Mpuuga har partimedlemmar som försökt besöka presidentkandidaten blivit stoppade. Partiet kräver att Bobi Wine ska kunna träffa andra partimedlemmar och sina advokater för att ta beslut om hur de ska gå vidare.

På måndagen var det dock ännu oklart när detta ska kunna ske.

Efter att valresultatet hade tillkännagetts påstod Yoweri Museveni att hans utmanare var en ”agent” för utländska intressen som utnyttjade honom för att driva igenom sin agenda. Han klargjorde dock inte vilka utländska intressen det skulle handla om, men hänvisade till ”förespråkare för homosexuella” och ett icke namngivet grannland.

Om internet åter stängs ner kommer det att bli svårt för NUP att sammankalla till större demonstrationer. I samband med att Bobi Wine några veckor inför valet tillfälligt greps utbröt spontana upplopp i flera ugandiska städer. Säkerhetsstyrkor gick då ut hårt och över 50 människor uppges ha blivit dödade.

Joseph Kalema och många andra oppositionella säger dock att hotet om att bli gripna eller att utsättas för säkerhetsstyrkornas övervåld inte kommer att stoppa dem.

– Många av våra vänner sitter fängslade, många har blivit dödade, däribland oskyldiga civila. Ska vi bara titta på, frågar han sig.

Redan innan valet stod soldater och poliser beredda i Kampala och flera andra av landets större städer. Efter valet har de fortsatt att patrullera på gatorna, beredda att snabbt agera.

När han kom till makten lyssnade de flesta ugandier på president Yoweri Museveni. Han sågs då som en person som bidragit till den fred och säkerhet som uppnåtts efter det kaos som präglade Uganda efter störtandet av diktatorn Idi Amin, och de kortvariga regeringar som sedan följde.

Men nästan fyra decennier senare är situationen en helt annan. En majoritet av de röstberättigade i det senaste valet var inte ens födda då 76-årige Yoweri Museveni kom till makten.

För de unga är arbetslösheten och fattigdomen de viktigaste frågorna i dag, och många menar att problemen har förvärrats av presidentens långvariga styre.

Den politiske analytikern Samuel Kazidwe säger att situationen just nu är mycket instabil – och att den framtida utvecklingen till stora delar hänger på hur presidenten nu väljer att agera.

– Det här är inte över ännu. President Yoweri Museveni måste vända sig till Bobi Wine och hans anhängare och vara beredd på vissa eftergifter. Annars kan vi vara på väg mot verkliga problem, säger Samuel Kazidwe till IPS.

Som exempel nämner han den uppgörelse som gjordes mellan Kenyas president Uhuru Kenyatta och oppositionsledaren Raila Odinga efter ett mycket omdiskuterat val.

Jonathan Irumba