Kina anklagas för övergrepp mot kritiker av coronaåtgärder

New York, 210118 (IPS) – Kina måste upphöra med den kampanj som bedrivs mot individer som protesterat mot övergrepp som begåtts i samband med coronapandemin. Det kräver Human Rights Watch.

HRW skriver i ett uttalande att kinesiska myndigheter, med hänvisning till nedstängningarna i samband med pandemin, försöker tysta kritiker genom övervakning, trakasserier och hot om långa fängelsestraff.

Yaqui Wang, som granskar situationen i Kina för HRW, säger till IPS att omvärlden måste agera för att förmå myndigheterna att upphöra med övergreppen. Hon lyfter fram flera exempel på de mycket hårda åtgärder som genomfördes under nedstängningarna.

– Myndighetspersoner sågs exempelvis försluta lägenhetsdörrar för att förhindra att människor lämnade sina hem.

Hon lyfter även fram flera fall där personer avlidit på grund av att de inte tillåtits att uppsöka vård.

– Med tanke på den strikta censur människor lever under i Kina utgör dessa berättelser bara toppen av ett isberg. Myndighetskritisk information tas snabbt bort och många väljer att inte ens berätta på grund av risken att bestraffas.

Enligt Yaqui Wang har hundratals – kanske tusentals – personer gripits i Kina, anklagade för att ha spridit så kallat felaktiga uppgifter om pandemin. Hon betonar att den digitala övervakningen av medborgarna är mycket omfattande.

– Allt som sägs på kinesiska sociala medier eller privat via meddelandeappar kan granskas av kinesiska myndigheter. Och om du kritiserar regeringen kan du bli trakasserad, eller gripen. En annan allvarlig konsekvens är att många utövar självcensur eftersom de känner till riskerna. Den rädslan fanns i det kinesiska samhället långt innan pandemin, säger hon.

Yaqui Wang säger att flera personer greps efter att de rapporterat om händelserna i Wuhan i inledningen av coronapandemin. En person ska ha dömts till fyra års fängelse i Shanghai, efter anklagelser om att ha förorsakat bråk, medan ödet är okänt för en affärsman i Wuhan som greps efter att han spridit en film från ett av stadens sjukhus. Och två aktivister i Peking uppges ha suttit gripna sedan i april efter att ha spridit information om covid-19.

Alison Kentish