Indonesien: Digital teknik ska locka fler till jordbruket

Jakarta, 201215 (IPS) – Antalet bönder minskar i Indonesien – vilket lett till ett ökat behov av importerat ris för att kunna trygga matförsörjningen åt landets stora befolkning. Samtidigt finns det förhoppningar om att digitala hjälpmedel ska få fler att satsa på det hårda jordbruksarbetet.

Mellan 2015 och fram till förra året minskade antalet bönder i Indonesien med två miljoner, enligt den officiella statistiken. Samtidigt minskade också risodlingarna, vilket ökat behoven av att importera ris till de 270 miljoner invånarna.

Förhoppningen är att en ökad användning av digital teknik ska bidra till att vända utvecklingen. I somras installerade den småskaliga risodlaren Mustafa på östra Java en app i sin mobiltelefon, och han har inte ångrat sig.

– Jag är mycket nöjd. Tack vare den kunde jag identifiera och hantera en växtsjukdom i september, berättar Mustafa för IPS.

Den app han använder sig av är utformad för att hjälpa bönder att hantera klimatförändringarnas effekter, och andra problem som de kan drabbas av.

En annan som fått hjälp av appen är Kurlufi, som valde att använda den tidigare i år då priserna på den chili han livnär sig på att odla plötsligt började sjunka.

– Chilipriserna började sjunka drastiskt sedan coronakrisen inleddes i mars. Jag började då leta efter alternativa grödor och genom appen fick jag veta att min åker skulle passa för att odla gurkor för dess fröer, berättar Kurlufi, som bor i Banyuwangi  på östra Java.

Under pandemin har många fler börjat med hemmaodlingar, vilket ökat efterfrågan på fröer.

– Genom appen har jag fått hjälp att välja rätt gröda, och genom den får jag också väderprognoser inför de kommande sex, sju dagarna, berättar Kurlufi.

De är bara två av många tusen bönder i åtta olika provinser i landet som har börjat använda sig av de olika appar som erbjuds genom en statlig satsning för att stärka digitaliseringen av jordbruket.

Rizal Dwi Prastyo, vid företaget MSMB, som utvecklar apparna, berättar för IPS att användarna först får mata in mycket information om sina åkrar. Den informationen används sedan i de analyser som företagets jordbruksexperter erbjuder användarna för att ge dem råd om deras odlingar.

Said Iqbal vid organisationen Folkets koalition för matsuveränitet säger att han välkomnar utvecklingen mot en ökad teknikanvändning. Men han menar att det inte kommer att ändra det grundläggande problemet för landets småbönder – att de tjänar alldeles för dåligt på sitt arbete och att den mesta vinsten går till mellanhänderna.

– Det leder till att många bönder väljer att sälja sin mark för att i stället söka jobb i låglönesektorn – vilket innebär att åkermarkerna minskar, i synnerhet på Java, säger Said Iqbal.

En annan bondeaktivist, Tejo Wahyu Jatmiko vid Alliansen för välmående byar, menar att det minskande antalet bönder och åkermarker är de största problem landets jordbrukssektor står inför.

Ett annat försök att förbättra situationen för landets bönder som lanserades av president

Joko Widodo för några år sedan syftar till att få bönder att organisera sig tillsammans inom företag. Detta för att öka böndernas kontroll över hela kedjan inom jordbruket.

Enligt landets jordbruksdepartement har de bönder som följt konceptet lyckats öka sina inkomster markant.

Samtidigt menar bonden Mustafa att den digitala tekniken faktiskt också har lyckats locka fler yngre och oerfarna personer att ge sig på yrket.

– Mitt intryck är att tekniken gör att det inte längre framstår som ett skitigt arbete, utan mer som en livsstil som allt fler människor intresserar sig för, säger Mustafa.

Kanis Dursin