Krisen en påminnelse om behovet av säkrare matproduktion

Mbabane, 201204 (IPS) – Coronapandemin har skapat stora störningar i världens matproduktion. Men samtidigt innebär krisen en möjlighet att förändra världens livsmedelssystem. Det var budskapet vid ett möte som hölls i veckan.

Vid det digitala mötet, som anordnades i samarbete mellan tankesmedjorna Barilla Center för mat och näring, BCFN, och Food Tank, stod frågan om hur världen ska kunna ställa om till en mer rättvis, hållbar och hälsosam matproduktion i fokus. Det primära budskapet var att matsystemen måste förändras.

Enligt FN fanns det under förra året 690 miljoner människor i världen som inte hade tillräckligt med mat. Och problemen har förvärrats under pandemin – ytterligare 130 miljoner människor riskerar nu att inom kort tvingas gå hungriga.

– Normalläget har gjort oss sårbara och den kris vi nu upplever har vidgat sprickorna i ett matsystem som redan tidigare var i stort behov av att repareras, sade Food Tanks ordförande Danielle Nierenberg.

Vid mötet uppmanades FN att i högre grad arbeta för långsiktiga lösningar som utarbetas på lokal nivå.

– Vi bör bjuda in alla parter på en spännande resa mot systemförändringar. Alla måste vara delaktiga, sade Danielle Nierenberg.

Gerry Salole, ordförande för plattformen European Foundation Centre, betonade att bönder, fiskare och livsmedelsföretag är de avgörande aktörerna för att öka tillgången på hälsosam och billig mat.

Agnes Kalibata, FN:s särskilda sändebud för det FN-toppmöte om livsmedelsfrågor som ska hållas nästa år, sade att forumet tydligt visade vikten av att världens matproducenter ges möjlighet att uttrycka sina behov – och inte bara blir påtvingade uppgifter. Även hon betonade att pandemin har avslöjat många brister i det rådande livsmedelssystemet.

Enligt Agnes Kalibata innebär det kommande toppmötet en möjlighet för världen att granska och förändra arbetet med att uppfylla de globala hållbarhetsmålen.

David Beasley, chef för FN:s livsmedelsprogram, WFP, sade att pandemins effekter tydligt visat hur världens livsmedelssystem sviker miljontals sårbara familjer över hela världen.

– Vi måste plantera ett frö – för att skapa mycket uthålligare och mer hållbara matsystem, sade han.

För att förbättra säkerheten kring matproduktionen kommer det enligt Máximo Torero, chefekonom vid FN:s jordbruksorganisation, FAO, att behövas förbättrad teknik och nya innovationer. Detta för att motverka ökande orättvisor. Han menar att det bland annat behövs fler satsningar i system som tidigt kan komma med varningar – och att fler bönder behöver omfattas av försäkringar.

Mantoe Phakathi