FN: Personer med funktionsnedsättning särskilt drabbade av pandemin

201204 (IPS) – Personer med funktionsnedsättning är en av de grupper som har drabbats särskilt hårt av coronapandemins konsekvenser. Det var budskapet från FN i samband med att internationella funktionsrättsdagen uppmärksammades på torsdagen.

Uppskattningsvis 15 procent av världens befolkning har en eller flera funktionsnedsättningar. Det motsvarar en miljard människor – varav närmare åtta av tio lever i utvecklingsländer.

Många av dessa människor får inte sina rättigheter tillgodosedda utan möts i stället av diskriminering och övergrepp, Detta samtidigt som många unga med funktionsnedsättning inte får möjlighet att gå i skolan eller arbeta, eller erbjuds den vård de har behov av.

Genom de globala utvecklingsmålen har världens länder slagit fast att inga grupper ska tillåtas hamna på efterkälken. Trots det förblir personer med funktionsnedsättning bland de allra fattigaste och mest eftersatta och marginaliserade i de flesta samhällen.

Experter har sedan länge påtalat att arbetet för inkludering måste intensifieras – om utvecklingsmålen ska kunna förverkligas. Men coronapandemin och dess konsekvenser innebär att detta arbete nu ställs inför ytterligare svåra utmaningar.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade i ett uttalande på torsdagen att coronakrisen har förvärrat många samhälleliga orättvisor som fanns redan innan pandemin – och att personer med funktionsnedsättning tillhör de grupper som drabbats allra hårdast, både direkt och indirekt.

Enligt Unescos generaldirektör Audrey Azoulay har ett problem varit den brist på information som var inriktat mot personer med särskilda behov.

Dessutom har nedstängningen av skolor varit särskilt förödande för elever med funktionsnedsättning, uppger Unesco. Detta eftersom dessa barn och ungdomar tillhör de mest sårbara grupperna, samtidigt som distansutbildningarna som ersatt den vanliga undervisningen i många fall inte har utformats för elever med särskilda behov.

Antonio Guterres betonar att rättigheterna för personer med funktionsnedsättning måste garanteras i återuppbyggnadsarbetet. Och att det kommer att vara avgörande att organisationer som företräder personer med funktionsnedsättning får en ledande roll i utformningen av detta arbete.