Forum lyfte fram behovet av nyttigare mat

Bulawayo, 201202 (IPS) – Världens befolkning måste inte bara kunna äta sig mätt, utan även erbjudas mat som är hälsosam. Det var budskapet från deltagarna vid en virtuell konferens som hölls på tisdagen.

Enligt FN:s livsmedelsprogram, WFP, fanns det förra året 690 miljoner människor i världen som inte hade tillräckligt med mat. Och problemen har förvärrats under pandemin – ytterligare 130 miljoner människor riskerar nu att inom kort tvingas gå hungriga.

Detta samtidigt som mängder av människor saknar tillgång till nyttig mat. Bedömare menar att det hänger samman med orättvisor inom de globala livsmedelssystemen, där fokus ligger på industriell massproduktion av mat. Detta leder i sin tur till att den mat som produceras är mindre hälsosam och produktionen mer skadlig för miljön, enligt kritiker.

Frågan om hur världen ska kunna ställa om till en mer rättvis, hållbar och hälsosam matproduktion stod i fokus för veckans virtuella möte, som arrangerats i samarbete mellan tankesmedjorna Barilla Center för mat och näring, BCFN, och Food Tank. Forumet var ett av flera som kommer att hållas inför det FN-toppmöte om världens livsmedelssystem som är planerat till nästa år.

Det samlade budskapet från deltagarna var att alla aktörer – bönder, civilsamhälle, forskare, politiker och företag – måste samarbeta för att förändringar ska kunna uppnås.

Kocken Asma Khan, som kommer från Indien men äger och driver en restaurang i London, lyfte fram behovet av en annan konsumtionskultur – för att minska slöseriet med mat.

– Pandemin visar hur sårbara matsystemen är och hur sammanbundna vi alla är. Det är viktigt att vi inser att det är ett privilegium att kunna äta, då det är så många som saknar den möjligheten. Det finns inget som rättfärdigar att mat kastas bort, sade Asma Khan.

Flera bönder som deltog vid mötet lyfte samtidigt fram alla de utmaningar och hinder som så många matproducenter ställs inför. Det handlar bland annat om bristen på markrättigheter, men också om de utmaningar som klimatförändringarna innebär, och, på senare tid, effekterna av pandemin.

Edie Mukiibi, vice ordförande för organisationen Slow Food International, lyfte fram de markstölder som han menar är en av de största orättvisor som drabbar afrikanska bönder.

Han menar också att det behövs en rörelse som ger världens bönder det erkännande de förtjänar – och att det måste göras fler satsningar på ekologiska jordbruksmetoder.

James Maes, ordförande för Ceja, en organisation som företräder unga lantbrukare i Europa, sade att många av världens bönder ställs inför liknande problem – även om förutsättningarna skiljer sig åt. Samtidigt ifrågasatte han kraven på en helomställning av livsmedelsproduktionen och förordade i stället satsningar för att ge världens bönder en möjlighet att bygga upp ett mer produktivt och hållbart jordbruk.

Busani Bafana