Bondeaktivisten som vill se en övergång till ”matsuveränitet”

Bulawayo, 201202 (IPS) – Tillgång till nyttig mat är den avgörande frågan i kampen mot hungern. Det säger aktivisten Elizabeth Mpofu, som driver ett ekologiskt jordbruk i Masvingoprovinsen i Zimbabwe.

På sina tio hektar mark odlar Elizabeth Mpofu durra, hirs, bönor och jordnötter. Vid sidan av sitt jordbruk är Elizabeth Mpofu också generalsekreterare för den stora internationella småbondeorganisationen La Via Campesina, som förordar ekologiska odlingsmetoder.

Rörelsen kämpar för det småskaliga, hållbara jordbruket – som ett sätt att uppnå ett rättvist och jämställt samhälle.

– Vi borde inte prata så mycket om livsmedelssäkerhet, utan snarare om matsuveränitet – i kampen mot hunger och undernäring, säger hon till IPS.

Elizabeth Mpofu säger att begreppet matsuveränitet handlar om att bönderna själva måste få ha kontrollen över sina odlingar – för att se till att de bedrivs med hållbara metoder.

– Det betyder att bönderna får avgöra hur de odlar, vad de odlar, vilket utsäde de använder och hur maten konsumeras.

Målet är att öka tillgången på hälsosam och ekologiskt producerad mat. Ett annat mål är att den lokala produktionen ska prioriteras framför storskalig export. Matsuveränitet innebär också ett krav på att bönderna ska få delta i beslut som rör jordbruksfrågor och att makten över maten ska finnas i händerna på producenter och konsumenter.

– I alla år har vi pratat om matsäkerhet. Men vi måste ställa om fokuset från att bara fylla människors magar till att också börja prata om behovet av näring – och då finns lösningen i agroekologiska metoder, säger Elizabeth Mpofu.

Busani Bafana