Vaccin kan lindra hungerkris – om de kommer alla till del

New York, 201130 (IPS) – Den globala matkris som hotar i spåren av coronapandemin skulle kunna lindras om vacciner mot covid-19 blir tillgängliga. Men experter påpekar att det också kräver att läkemedlen kommer alla till del.

Coronapandemin har kraftigt förvärrat fattigdomen i världen. Enligt FN:s livsmedelsprogram, WFP, riskerar ytterligare 130 miljoner människor snart att gå hungriga. Detta vid sidan av de 690 miljoner människor som redan innan krisen hade brist på mat.

Pandemin har enligt experter satt ljuset på de stora brister inom distributionen av mat som finns inom världens livsmedelssystem.

Danielle Nierenberg, ordförande för tankesmedjan Food Tank, säger att krisen har slagit mycket hårt mot världens jordbrukare. Enligt henne har pandemin avslöjat hur sårbara världens matsystem är, samtidigt som flera problem som fanns redan tidigare nu har förvärrats.

Rapporterna om att det i början av nästa år kan finnas två olika typer av vaccin mot covid-19 inger hopp, enligt Danielle Nierenberg. Men samtidigt påpekar hon att det krävs mer för att komma tillrätta med den grundläggande hungerproblematiken.

– Det behövs mer än vaccin för att se till att tillgången på mat ska anses vara en mänsklig rättighet, och för att se till att alla människor på jorden får en lön som det går att leva på samt har tillgång till bra och prisvärd mat, säger hon till IPS.

Abby Maxman, ordförande för hjälporganisationen Oxfams Amerika-avdelning, säger till IPS att uppgifterna om att nya vaccin är på väg betyder att det nu går att hoppas på ett slut på den ”globala mardröm” som pandemin inneburit.

Men hon påpekar samtidigt att det vetenskapliga genombrottet bara löser en del av problemet – och att det är lika viktigt att man nu ser till att alla människor på jorden också får tillgång till vacciner så snart som möjligt.

Enligt Abby Maxman har världens rikaste länder hittills bokat upp mer än hälften av de vacciner som är under utveckling av de företag som står bakom de fem främsta vaccinkandidaterna.

Som exempel säger hon att USA, vars medborgare endast utgör fyra procent av världsbefolkningen, har reserverat nästan hälften av de vaccindoser som företaget Pfizer beräknas tillverka under nästa år.

– Av det skälet kräver Oxfam att vaccinen ska vara gratis och fördelas rättvist till alla människor på jorden, och att de som har allra störst behov ska prioriteras först över hela världen, säger Abby Maxman.

Thalif Deen