Japan uppmanas leda kampen för rättvis fördelning av vaccin

Johannesburg, 201124 (IPS) – Japan bör driva på arbetet för att fördelningen av covid-19-vaccin blir rättvis och kommer alla länder till del. Det menar japanska forskare.

Professor Daisaku Higashi vid Sophia-universitet i Tokyo menar att Japan bör dra nytta av sin internationella ställning som en fredsbyggande nation och verka för att även befolkningarna i världens utvecklingsländer får tillgång till vaccin.

Han betonar att det krävs internationella insatser för att bekämpa pandemin och dess konsekvenser.

– Om pandemin fortsätter kommer den globala ekonomin att sjunka, vilket även kommer att slå hårt mot japanska företag och arbetstillfällen, sade han vid ett möte inom Japans parlamentariska förbund för befolkningsfrågor, JPFP, som hölls nyligen.

Nästan hälften av Japans handelspartners består av utvecklingsländer.

– Det ligger i Japans intressen att begränsa smittspridningen globalt. Pandemin är ett hot som inget land kan bekämpa på egen hand. Det handlar om en säkerhetsfråga för mänskligheten, sade Daisaku Higashi.

Han menar att alla världens länder bör gå med i det WHO-ledda globala initiativet Covax. Det är en satsning som syftar till att skynda på utvecklingen och tillverkningen av säkra vaccin mot covid-19 – med målet att alla världens länder ska erbjudas en rättvis tillgång på dessa.

Japan har gått med i Covax och landets regering har utlovat upp emot motsvarande 500 miljoner dollar i stöd för att se till att även världens utvecklingsländer får tillgång till vacciner.

Men Daisaku Higashi menar att landet även bör verka för att förmå länder som USA, Kina och Ryssland att gå med i initiativet, vilket de hittills inte har gjort.

Den internationella hälsoexperten Kayo Takuma påpekade vid mötet att coronapandemin satt ljuset på en rad problem som finns inom det internationella samarbetet för att hejda spridningen av sjukdomar. Enligt honom har arbetet försvårats av att covid-19 inte bara slår mot människors hälsa, utan också har stora effekter på världsekonomin samtidigt som den stigande fattigdomen skapat oro.

Ett annat problem är att USA under ledning av Donald Trump har valt att dra sig ur Världshälsoorganisationen, WHO.

Landets tillträdande president Joe Biden har visserligen sagt att USA kommer att återansluta sig till WHO, men det finns en fortsatt oro för att organet kan förbli underfinansierat.

Även Kayo Takuma menar att Japan bör verka för att stärka Covax och andra initiativ som syftar till att säkra en rättvis fördelning av covid-19-vaccin.

Cecilia Russell