Organisationen som stöttar kvinnliga rohingyaflyktingar

New York, 201118 (IPS) – Närmare en miljon rohingyer lever fortfarande under svåra omständigheter som flyktingar i Bangladesh efter att ha tvingats fly undan våld och förföljelse i Myanmar. IPS har talat med en lokal organisation som ger stöd åt flyktingkvinnor som i många fall utsatts för svåra trauman.

Närmare en miljon flyktingar från Myanmar har med tiden begett sig över gränsen till Bangladesh. Den muslimska minoriteten är enligt FN:s generalsekreterare Antonio Guterres en av de mest diskriminerade folkgrupperna i världen.

År 2017 tvingades fler än 750 000 rohingyer fly undan en statlig våldskampanj i Myanmar, efter att ha utsatts för vad FN senare kom att beskriva som ”folkmords-liknande” attacker från militären. Men redan innan dess befann sig hundratusentals rohingyer i flyktingläger i grannlandet Bangladesh.

I dag bor många av dem i världens största och mest överbefolkade flyktingläger, Kutupalong. Närmare hälften av flyktingarna är barn.

Shipra Das är ordförande för den bangladeshiska organisationen Bidyanondo Foundation, som arbetar med att stötta kvinnor och barn i flyktinglägret. Hon säger till IPS att det finns över 10 000 gravida kvinnor i flyktinglägret, och att många av dem fallit offer för våldtäkter.

Shipra Das berättar att arbetet är inriktat mot att stärka kvinnorna genom att förse dem med kunskaper.

– Vi försöker motverka den bristande jämställdheten och minska det könsbaserade våldet, berättar hon.

Hon säger att en av de största utmaningarna är att vinna kvinnornas förtroende.

Men det hela började med att hennes organisation hjälpte till med att distribuera mat till kvinnor.

– Vi hade sett att äldre, kvinnor och barn ofta lämnades utanför när andra organisationer distribuerade mat, säger Shipra Das.

Med tiden organiserade Bidyanondo Foundation ett utbildningsprojekt, där kvinnor får lära sig att tillverka bland annat kläder, och numera även ansiktsmasker – och samtidigt ges en möjlighet att tjäna egna pengar.

De center som organisationen upprättat utgör fredade zoner för kvinnorna, som kommer från alla åldrar.

En av dem som fått hjälp av organisationen är 24-åriga Fatima. Hon berättar att hennes man till en början inte ville att hon skulle lämna deras hem i flyktinglägret. Men när han blev sjuk började hon ändå på en kurs – och det har gett stora resultat.

– Våra inköp av varor görs numera med hjälp av de pengar jag tjänar vid centret, berättar hon för IPS.

Enligt Fatima har andra kvinnor följt hennes exempel och också börjat utbilda sig vid centret.

Shipra Das säger att utbildningarna har hjälpt hundratals flyktingkvinnor att få en egen ekonomi, och att alla förtjänster som görs vid centren fördelas bland deltagarna.

Fairuz Ahmed