FN kan få ny kraft efter Trumps valförlust

New York, 201112 (IPS) – Donald Trumps förlust i det amerikanska presidentvalet kan blåsa nytt liv i internationella samarbeten och ge ny kraft åt FN. Det säger bedömare.

Donald Trumps nästan fyra år långa presidentskap har kännetecknats av ett tydligt avståndstagande till multilaterala institutioner och ett förakt för världsorganisationen.

På tisdagen konstaterade däremot New York Times i en stort uppslagen artikel att den tillträdande presidenten Joe Biden “inte gör någon hemlighet av hur snabbt han kommer att begrava den tidigare ”Amerika först”-principen inom utrikespolitiken”.

Tillbakadragandet av den linje som drivits av Donald Trump – och som till stora delar brutit mot alla diplomatiska normer – beskrivs av tidningen som “The Great Undoing”.

Phyllis Bennis, vid den Washington-baserade tankesmedjan Institute for Policy Studies, säger till IPS att det inte råder något tvivel om att Joe Biden kommer att återupprätta ett mer aktivt samarbete mellan USA och FN. Som exempel påpekar hon att den tillträdande presidenten har meddelat att han omgående kommer att se till att USA återansluts som medlem av Världshälsoorganisationen, WHO.

Sedan Donald Trump kom till makten i januari 2017 har USA antingen dragit sig ur, eller minskat anslagen för, ett stort antal FN-organ och underställda institutioner – däribland WHO, FN:s organ för palestinska flyktingar, UNRWA, Världshandelsorganisationen, WTO, Unesco, FN:s befolkningsfond, UNFPA, samt Internationella brottmålsdomstolen, ICC.

Simon Adams, ordförande för organisationen Global Centre for the Responsibility to Protect, säger till IPS att han tror att en av de första åtgärderna som Joe Biden kommer att genomföra är att ansluta USA till Parisavtalet igen. Han menar att den tillträdande presidenten inser att klimatförändringarna är ett hot mot mänsklighetens existens.

När det gäller det upprivna kärnenergiavtalet med Iran så menar Simon Adams att det kan dröja lite – men även det avtalet tror han att Joe Biden kommer att vilja återupprätta. Han menar att valet av Joe Biden sannolikt även är bra nyheter för Internationella brottmålsdomstolen, ICC.

– Donald Trump har försökt förgöra ICC och genomförde den oöverträffade åtgärden att driva igenom sanktioner mot domstolens företrädare, trots att de bara utförde sitt arbete genom att utreda påstådda krigsförbrytelser av amerikanska styrkor i Afghanistan, säger Simon Adams.

Han hoppas att USA i högre grad nu kommer att vara beredda att samarbeta med ICC.

– Det skulle vara dåliga nyheter för de krigsbrottslingar och andra förövare av illdåd överallt i världen, som kunde sova lite bättre när Donald Trump satt i Vita huset, säger Simon Adams.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har genom sitt språkrör Stephane Dujarric gratulerat den tillträdande presidenten till valsegern och samtidigt betonat att partnerskapet mellan USA och FN utgör en viktig del av det internationella samarbete som krävs för att hantera de stora utmaningar världen står inför.

Även generalförsamlingens ordförande Volkan Bozkir har gratulerat Joe Biden, och skriver på Twitter att den tillträdande presidenten sedan länge visat ett starkt stöd för FN.

Simon Adams säger att USA under landets nya ledning i stället för att aktivt underminera det multilaterala samarbetet sannolikt kommer att arbeta för att förstärka det.

Han säger att Joe Biden och vicepresident Kamala Harris troligen är väl medvetna om de historiska orättvisor som förekommit i USA och de utmaningar för de mänskliga rättigheterna som de senaste fyra årens presidentskap inneburit.

– Min förhoppning är att de ska bära med sig det medvetandet på den globala arenan och överallt agera som konsekventa försvarare av mänskliga rättigheter och internationell rättvisa. De måste förstärka de internationella lagar och normer som Donald Trump arbetade så hårt för att ignorera eller underminera under sin tid vid makten, säger Simon Adams.

Thalif Deen