Internationell handel avgörande för ekonomisk återuppbyggnad

Mexiko, 201103 (IPS) – Internationell handel har en avgörande betydelse för att världens ekonomier ska kunna återhämta sig i spåren av pandemin. Men då krävs det att hinder i form av bland annat protektionism och tvister får en lösning.

Det var slutsatsen vid ett möte som under förra vecka arrangerades av International Economic Forum of the Americas. Vid mötet konstaterade José Luis Manzano från Argentina, som är grundare av en investeringsfond, att en begynnande ekonomisk uppgång skedde under mitten av året i USA och Europa – men att den nu hotas eftersom antalet fall av covid-19 åter har börjat öka igen.

José Luis Manzanos bedömning är att världen står mitt i pandemin och att man därför kan förvänta sig att den kommer att ha en negativ inverkan på handeln, den ekonomiska tillväxten och investeringarna under ytterligare ett år.

Världens regeringar har bemött den kris som uppstått med olika åtgärder, och en av effekterna har varit att länder som exporterar olja haft minskande inkomster medan energikostnaderna sjunkit för länder som importerar olja.

Flera av deltagarna underströk att internationell handel kommer att ha en avgörande betydelse för världens ekonomiska återuppbyggnad – och att protektionism och handelshinder därför måste motverkas.

Det frihandelsavtal mellan Kanada, USA och Mexiko som kom till stånd förra året ersatte den tidigare överenskommelsen Nafta, som trädde i kraft 1994. Men avtalet har under president Donald Trumps ledning varit drabbat av flera handelstvister.

José Luis Manzano sade att det är avgörande med internationellt samarbete för att pandemins ekonomiska konsekvenser ska kunna bemötas – men han varnade samtidigt för att en ökad nationalism och protektionism utgör ett hot i flera länder.

I september föreslog Costa Ricas president Carlos Alvarado inför FN:s generalförsamling att det ska skapas en fond för att stärka världens ekonomier i spåren av pandemin, som en del av en internationell insats för att solidariskt bemöta krisen.

Mexiko har även föreslagit att FN under nästa år ska utlysa ett toppmöte för att världens länder ska kunna komma överens om åtgärder för att minska de socioekonomiska konsekvenserna av pandemin, och hjälpa länder med den ekonomiska återuppbyggnaden.

Christiana Riley, Amerika-chef vid Deutsche Bank, påpekade att inkomstskillnaderna mellan olika länder är strukturella – och behöver åtgärdas för att FN:s hållbara utvecklingsmål ska kunna förverkligas.

– Den privata sektorn kan finansiera en stor del av det som krävs för att de hållbara målen ska uppnås. Regeringar och finansiella institutioner kan agera som mellanhänder mellan kapitalkällor och hållbara projekt, sade hon.

Emilio Godoy