Pandemin förvärrar matbristen i Zimbabwe

Bulawayo, 201029 (IPS) – Coronapandemins konsekvenser har ytterligare förvärrat situationen i matkrisens Zimbabwe. Över åtta miljoner zimbabwier beräknas nu vara i behov av matbistånd fram till nästa skördeperiod i mars.

I spåren av coronakrisen har inkomsterna minskat för många zimbabwier samtidigt som matpriserna har stigit.

Redan innan pandemin var Zimbabwes ekonomi mycket svag, vilket tillsammans med återkommande torkor lett till en situation där många invånare lider brist på mat.

Organisationen Famine Early Warning System, som finansieras av USA:s biståndsmyndighet, varnar nu för att dessa behov har ökat ytterligare i spåren av de åtgärder som införts för att hindra virusspridningen. Under början av nästa år förväntas de humanitära behoven bli stora, och organisationen skriver att krislägen kan komma att uppstå i vissa områden.

FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, OCHA, uppger att de hushåll som har brist på mat är i behov av hjälp för att kunna se till att barn och andra sårbara grupper inte ska riskera undernäring.

Redan innan coronakrisen, i februari i år, visade en analys att andelen zimbabwier som lider av akut undernäring hade börjat öka på nationell nivå. Siffror från FN:s barnfond Unicef visade samtidigt att nästan vart tredje barn som inte hunnit fylla fem år led av undernäring medan en stor majoritet av de allra minsta barnen inte fick i sig tillräckligt med näringsrik föda.

Busani Bafana