Omfattande matbrist bemöts med fler fiskodlingar

Canberra, 201015 (IPS) – Närmare hälften av landsbygdsbefolkningarna på Vanuatu och Salomonöarna uppger att de inte har tillräckligt med mat. Nu uppmuntras de att i högre grad satsa på egna fiskodlingar.

Coronapandemin har inneburit stora ekonomiska påfrestningar för befolkningarna på de små fattiga önationerna i Stilla Havet. I en undersökning som nyligen gjordes av den internationella forskningsorganisationen WorldFish svarade 46 procent av landsbygdsbefolkningen på Salomonöarna och 55 procent av de tillfrågade på Vanuatu att de inte hade tillräckligt med mat.

Många av dessa befolkningar är beroende av fiske för husbehov, ett fiske som bedrivs i området mellan stränder och yttre rev. Över 70 procent av den fisk som fångas i de båda önationerna är för husbehov, enligt undersökningar från FN.

Samtidigt visar undersökningar från Worldfish att de ekonomiska problem som följt i pandemins spår lett till ett ökat fiske för husbehov – vilket i sin tur innebär risker för det framtida fiskebeståndet.

Längs många kustområden i Stilla Havet är naturens resurser redan utsatta för stora påfrestningar – dels på grund av klimatförändringarna, men också eftersom de utnyttjas allt hårdare av växande befolkningar. Ett annat problem är den miljöförstöring som områdena utsätts för på grund av utsläpp, växande städer och naturkatastrofer.

Ett stort problem är hur befolkningarnas behov av mat och försörjning ska kunna tillgodoses under den pågående krisen – samtidigt som naturresurserna inte blir överutnyttjade.

En strategi för att stärka tillgången på mat är de satsningar som nu görs för att uppmuntra fler människor att starta egna fiskodlingar.

På Vanuatu har myndigheterna börjat stötta sådana satsningar genom att erbjuda de familjer som bygger egna vattendammar gratis fiskyngel och foder. Detta för att både stärka befolkningarnas tillgång till mat, och minska riskerna för överfiske nära kusterna.

Coronakrisen kan också ha fått en positiv effekt, säger Andrew Smith, biträdande ordförande för den regionala utvecklingsorganisationen The Pacific Community, SPC. Detta eftersom den lett till ett större fokus på behovet av att utveckla ett fiske som på rätt sätt förvaltas av lokala grupper. Han säger till IPS att regeringar och myndigheter nu har insett vikten av detta.

Målet är att befolkningarna längs kusterna med stöd från myndigheter och utvecklingsorganisationer ska få de kunskaper de behöver för att kunna bedriva ett fiske som är hållbart på sikt.

Catherine Wilson