Lokala kraftverk får salvadoranska byar att lysa upp

Carolina, El Salvador, 201001 (IPS) – Tidigare var befolkningen i byn Potrerillos i El Salvador hänvisade till fotogenlampor efter mörkrets inbrott. Men efter att byborna lyckats installera ett eget litet vattenkraftverk har livet helt förändrats.

Ermelinda Lobos säger att livskvalitén blivit mycket bättre efter att befolkningen i den lilla byn, som ligger gömd bland bergen i nordöstra El Salvador, lyckades bli självförsörjande på el.

Sedan dess har hon, som arbetar som skräddare, kunnat byta upp sig till en elsymaskin.

– Förr använde jag en pedaldriven symaskin och fick arbeta med hjälp av ljuset från fotogenlampor. Och jag använde ett koleldat strykjärn som jag brände mig på. Men numera har jag en modern symaskin och glödlampor. Jag är mycket stolt över vårt lilla kraftverk, säger Ermelinda Lobos till IPS.

Den lilla anläggningens turbin drivs av Carolinaflodens vatten, och generatorn ger tillräckligt med el för att försörja det 40-tal familjer som bor i Potrerillos och en närliggande by.

Arbetet med kraftanläggningen inleddes 2005, med hjälp från organisationen Sabes, som även driver liknande projekt i småbyar i andra delar av landet. Finansieringen kom från internationella biståndsgivare.

Själva arbetet utfördes av byborna själva, som består av runt 100 individer fördelade på ett 20-tal familjer. Det handlade bland annat om att frakta fram byggmaterial och att dika ur delar av floden.

– Vi fick bland annat bära stenar, gräva och blanda cement, berättar en annan av byborna, Benilda Membreño, för IPS.

Hon var entusiastisk redan från början, och säger att det blev hennes uppgift att övertyga andra som var mer tveksamma till projektet.

– Det fanns de som var skeptiska till att en så liten flod skulle kunna generera någon el. Men jag var entusiastisk under hela processen, även om det var ett tufft arbete att arbeta nere i flodvattnet.

Benilda Membreño försörjer sig på ett småskaligt jordbruk och föder upp lite boskap. Det gör de flesta andra i byn också, liksom en majoritet av landsbygdsbefolkningen i hela El Salvador.

Alla familjer som deltog i arbetet med vattenkraftverket fick ta del av den el som det sedan kom att generera, när anläggningen kunde sättas i drift 2006.

– Jag var så upprymd att jag grät den dagen då vi kunde koppla in elen, berättar Benilda Membreño.

Nästan alla hushåll i El Salvadors städer har i dag tillgång till el. Men på landsbygden saknar fortfarande knappa fem procent av hushållen el i sina bostäder.

Till skillnad från vid storskaliga vattenkraftverk så stoppas inte vattenflödet av den lilla anläggningen i Potrerillos, utan flodvattnet löper vidare efter att ha drivit dess turbin.

Sedan elen kom till byn har befolkningen inte bara möjlighet att tända lampor på kvällen och se på teve. Det har också lett till att nya verksamheter har kunnat startas vilket gett familjerna en möjlighet till nya inkomster.

Vid sidan av att arbeta som sömmerska driver Ermelinda Lobos även en liten butik, som numera även kan erbjuda kylskåpskalla drycker.

En annan viktig fördel med att generera egen el är att kostnaderna blir betydligt lägre än när privata företag är inblandade.

Mitt under den pågående pandemin gick dock generatorn sönder och plötsligt tvingade byborna återgå till ett liv utan el, där de enda nyheter som kunde nå fram kom via batteridrivna radioapparater.

Byborna beställde en ny generator, men det kom att dröja två månader innan den kunde levereras. Under den tiden märkte familjerna snabbt hur deras utgifter ökade eftersom de tvingades köpa vaxljus och fotogen och bege sig iväg från byn för att kunna ladda sina mobiltelefoner.

Men till sist kom den nya generatorn, som byborna kunde betala med pengar som de redan hade samlat in.

Under tiden befolkningen var utan el fick de besök av företrädare för ett lokalt dotterbolag till det amerikanska elbolaget AES, som har ett stort antal kunder i El Salvador. De erbjöd byborna att bli deras kunder i stället – men utan framgång.

– Jag vill inte skriva under något avtal med det företaget, utan föredrar vårt eget mini-vattenkraftverk eftersom fördelarna är så många, säger Ermelinda Lobos bestämt.

Edgardo Ayala