Aktivister vill belysa modeindustrins effekter för kvinnor och miljö

New York, 200930 (IPS) – Trots att modeindustrin påverkar situationen för mängder av kvinnor i utvecklingsländer och har djupgående miljöeffekter diskuteras sällan dessa frågor i världens rika länder. Det var budskapet från deltagarna vid en paneldebatt som hölls i New York förra veckan.

Mötet var ett sidoevent i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling och hade samlat aktivister som belyste sambanden mellan jämställdhetsfrågor och klimaträttvisa. Enligt deltagarna bidrar klädindustrin till en diskriminering av kvinnor både inom produktionen och konsumtionen, samtidigt som miljöeffekterna är enorma, då miljontals ton kläder årligen hamnar i soporna.

– Vi vill uppmana människor att se kopplingarna mellan hur kvinnor förtrycks genom att utsättas för påtryckningar om att se bra ut, vara modemedvetna, samtidigt som de får höra att deras kroppar inte duger – och förtrycket av alla de kvinnor i världen som sliter i låglönefabriker. Det säger en av organisatörerna, Su Edwards, till IPS.

Dessutom påpekar hon att det handlar om en industri som konsumerar enorma mängder naturresurser och förorsakar stora föroreningar.

Enligt paneldeltagarna är det viktigt att kvinnor från världens rika länder engagerar sig i solidaritet med arbetarna i de fabriker som producerar världens kläder.

– Vårt mål är att lyfta fram behovet av enighet mellan grupper som kan tyckas ha skilda intressen. Modet är en sådan bransch, där kvinnor kan börja inse att de val de gör får effekter för deras medsystrar i andra delar av världen, säger Su Edwards.

För sju år sedan dödades fler än 1 100 textilarbetare i Bangladesh då fabriken Rana Plaza rasade samman. Vid sidan av alla döda skadades dessutom mängder av arbetare och katastrofen satte ljuset på textilarbetarnas rättigheter.

En av paneldeltagarna var aktivisten Josephine Carter, som lyfte fram att mode har en inverkan på fler områden – vid sidan om klimatfrågor och mänskliga rättigheter handlar det enligt henne också om identitetsfrågor.

Till IPS säger Josephine Carter att det är viktigt att lyfta fram vilken avgörande betydelse klimatkrisen har för alla människor.

– Sanningen är att en överkonsumtion av modekläder, oavsett om om det görs för att passa in eller för att sticka ut, också får miljökonsekvenser, säger hon.

Samira Sadeque