Fortsatt höga remitteringar till Nepal

Katmandu, 200828 (IPS) – Många familjer i Nepal är beroende av pengar som skickas hem från anhöriga som arbetar utomlands. Summorna minskade snabbt i början av coronakrisen – men nya siffror visar att de hemsända pengarna nu är tillbaka på liknande nivåer som innan pandemin. Ökning kan dock vara tillfällig, påpekar bedömare.

Många analytiker varnade för att de så kallade remitteringarna skulle sjunka drastiskt i spåren av krisen, men nu visar siffror i Nepal att summorna nästan är desamma som under föregående år.

Under coronakrisens första månader minskade beloppen kraftigt, men sedan i maj och framåt har summorna åter börjat stiga. Hittills i år har de samlade beloppen bara minskat med 0,5 procent – vilket är betydligt mindre än vad många bedömare varnade för.

– Inom många sektorer, som tillverkningsindustrin, har de nepalesiska migrantarbetarna kunnat fortsätta arbeta under hela pandemin, säger Gunakar Bhatta, talesperson för Nepals centralbank, Nepal Rastra Bank.

Många migrantarbetare kan också ha beslutat sig för att stanna kvar utomlands, i takt med att det rapporterats om en ökad smittspridning i hemlandet – och på grund av svårigheter att ta sig hem.

Många nepaleser som arbetar som butiksbiträden, hushållsarbetare, eller som städare, uppges ha kunnat fortsätta arbeta som tidigare under krisen.

Ram, som kommer från Nepal och arbetar i Qatar, säger att han kunnat fortsätta skicka hem pengar till familjen som vanligt under pandemin.

– Jag skickar hem pengar varje månad, på samma sätt som innan covid-19-krisen, så det har inte inneburit några stora förändringar för min familj. Pengarna skickar jag via en app i mobilen, berättar han.

Den senaste tidens höga remitteringar kan dock hänga samman med att många migrantarbetare skickar hem högre belopp än tidigare, eftersom deras familjer hemma i Nepal drabbats hårt ekonomiskt av de nedstängningar som genomförts.

– Vissa migrantarbetare kan ha skickat hem det de haft kvar på sina sparkonton. Det är fortsatt osäkert hur det kommer att se ut i framtiden, och siffrorna för augusti månad kan därför bli en viktig indikation, säger Suman Pokharel, vd för företaget International Money Express.

Han påpekar att de reserestriktioner som införts dessutom har minskat de informella pengaöverföringarna, medan transaktioner via banker och registrerade tjänsteföretag har ökat.

Samtidigt har antalet nepaleser som reser utomlands för att arbeta, eller förnyar sina tillstånd för att kunna arbeta utanför landets gränser, minskat under året. Detta i kombination med att behovet av arbetskraft riskerar att sjunka i pandemins spår, kan leda till att remitteringarna för resten av året minskar.

Och även om siffrorna hittills ligger betydligt högre än vad många analytiker tidigare befarat, så döljer de redovisade beloppen den svåra situation som många migrantarbetare lever under. Många kan inte alls skicka hem pengar till sina familjer längre, och har heller inte lyckats återvända hem, utan tvingas leva på välgörenhet utomlands.

*Denna artikel har även publicerats av The Nepali Times

Upasana Khadka