Miljontals barn i konfliktzoner behöver stöd för skolgång

Mbabane, 200817 (IPS) – Närmare 75 miljoner barn och ungdomar kan inte gå i skolan på grund av humanitära kriser och konflikter. Samtidigt finns det en stor risk att många miljoner fler barn kommer att lämna skolan på grund av coronapandemin.

Det framkom när fonden Education Cannot Wait, ECW, förra veckan höll ett digitalt seminarium i samband med publiceringen av sin årsrapport. Bland talarna återfanns Storbritanniens tidigare premiärminister Gordon Brown, som är ordförande för ECW:s styrgrupp samt FN:s sändebud för global utbildning.

Han påpekade att 75 miljoner barn och ungdomar som lever i länder drabbade av kriser och konflikter fått sin skolgång avbruten – och att den pågående pandemin riskerar att förvärra den globala situationen ytterligare.

– Vi har nu en covid-generation som förlorat sin skolgång. Vissa tror att 30 miljoner barn som gick i skolan innan pandemin aldrig kommer att återvända, sade Gordon Brown.

Samtidigt betonade han det krävs en tro på framtiden – baserad på uppfattningen att alla barn som lever i krissituationer ska kunna gå i skolan. Samt att ECW kan få den ökade finansiering som behövs för att fonden ska kunna utföra sitt arbete fullt ut.

Även om mycket arbete återstår visar organisationens årsrapport att arbetet för att stötta barn och unga i konfliktzoner gett resultat. Som exempel kan nämnas att mellan 2017 och 2019 ökade andelen flyktingbarn som går i skolan från 53 till 75 procent i Uganda och från 62 till 67 procent i Etiopien.

Under förra året satsade ECW motsvarande 131 miljoner dollar på program för att stötta barn i 29 olika länder. Det var en mer än dubbelt så stor insats som föregående år.

ECW:s chef Yasmine Sherif säger att en minskad byråkrati även gjorde det möjligt för fonden att snabbt agera i samband med coronapandemin. Enligt henne kunde man inom bara några veckor efter att pandemin hade utlysts genomföra nödåtgärder i 27 länder.

Henrietta Fore, chef för FN:s barnfond Unicef, sade samtidigt att det behövs ett ökat stöd för att se till att barn och ungdomar i krissituationer kan erbjudas utbildning, som en del av en humanitär utvecklingsagenda.

– Det behövs under krisens första dag, och det behövs fem år senare, betonade hon.

Mantoe Phakathi