Coronakrisen förvärrar diskrimineringen av daliter i Nepal

Kailali, Nepal, 200817 (IPS) – I Nepal har de redan marginaliserade och mest sårbara grupperna drabbats hårdast av de långa nedstängningar som följt i spåren av coronapandemin. Bland dem som testat positivt för covid-19 finns många daliter som rest hem från Indien – och vars familjer nu utsätts för dubbel diskriminering.

Nepals hälsomyndigheter uppdaterar dagligen siffrorna över nya fall av covid-19. Ingen för dock statistik över hur krisen drabbar de allra fattigaste, varav en del dör av hunger och andra sjukdomar, eller drivs allt djupare in i fattigdom.

Kalpana Nagari, 30, försörjer vanligtvis sina två barn genom att arbeta som daglönearbetare i orten Godavari. Vid den här tiden på året brukar det erbjudas mycket jordbruksarbeten, men i år står hon utan jobb. Orsaken är att hennes man nyligen testades positivt för covid-19 efter att han återvänt hem från Indien, där han blev av med sitt arbete i mitten av maj.

Vid återkomsten till hemlandet sattes han först i en 50 dagar lång karantän vid gränsen. Men när han till sist kunde resa hem så blev hela familjen utfrusen av grannar och lokalsamhälle. Familjen var redan innan coronakrisen utsatta för diskriminering eftersom de är daliter, den befolkningsgrupp som tidigare betecknades som ”kastlösa”. Men i samband med pandemin har diskrimineringen förvärrats ytterligare.

Det som oroar Kalpana Nagari allra mest just nu är att familjen inte har någon försörjning.

– Hur ska vi kunna ge våra barn mat, utan arbete?, säger hon.

Anledningen till att hennes man reste till grannlandet Indien för att arbeta var att han var tvungen att få ihop de pengar han lånat för att kunna betala för sin mammas begravning.

– När vi äter börjar jag oroa mig för hur vi ska lyckas få fram nästa mål mat. Markägarna säger att de inte kan erbjuda mig något arbete på risfälten eftersom min man har haft corona, och eftersom även jag kan bära på smittan, berättar Kalpana Nagari.

Även Kalawati Auji, 40, bor i Godavari, och är dalit. Hon tvingades ta hand om sina tre söner på egen hand efter att hennes man dog för nio år sedan. En av sönerna, 22-årige Dipak, reste till Indien där han fick ett arbete. Och det var tack vare de pengar han skickade hem som hon hade råd att köpa mat till familjen och mediciner till sin yngsta son, som lider av hjärtproblem.

Men Dipak blev av med jobbet i Indien och fick resa hem i slutet av juni. Väl i hemlandet sattes han i en lång karantän efter att ha testat positivt för covid-19. Och trots att han nu är återställd har familjen blivit trakasserad och förödmjukad av sina grannar på grund av att Dipak haft sjukdomen. Ingen i familjen har lyckats få något arbete samtidigt som de har en skuld till den lokala matbutiken som måste betalas.

– Den här pandemin har kommit för att döda fattiga som oss, säger Kalawati Auji.

Även 50-årige Harish B K återvände nyligen från Indien. Vid det covid-test som genomfördes bland 234 personer i samband med hemkomsten var han en av de 70 som testades positivt. Bland de 70 smittade var det bara två som inte var daliter. Sen sattes han i karantän.

– De icke-daliter som satt i karantän brukade få tillgång till varmt vatten och mer mat än oss andra. Om vi bad om mer mat ignorerades vi, berättar han.

Väl ute ur karantänen har han inte lyckats få något arbete. Han har stora skulder och berättar att han nu plågas av återkommande självmordstankar.

Myndigheterna i Godavari uppger att de planerar hjälpinsatser för de som drabbats allra hårdast av pandemin – som daliter och andra marginaliserade grupper.

Men de familjer som befinner sig i kris har behov av omedelbara hjälpinsatser och säger att de hört liknande utfästelser tidigare.

Människorättsaktivisten Savitra Ghimire vid organisationen Dalit Women’s Rights Forum säger att det finns en risk för att hjälpinsatserna kommer att komma för sent till många dalitfamiljer.

För dalitfamiljerna i västra Nepal har kampen mot själva viruset visat sig bara vara början på en lång kamp. I många distrikt har nya nedstängningar börjat införas och allt talar för att det kommer att ta lång tid innan de lokala ekonomierna kan börja återhämta sig. Och när arbetstillfällena väl återkommer så kommer sannolikt de daliter som återvänt från Indien, och deras familjer, att bli de sista som erbjuds arbeten.

*Denna artikel har även publicerats av The Nepali Times

Unnati Chaudhary