Livlinan har försvunnit för många hushåll

Caracas, 200526 (IPS) – För många latinamerikaner har pengarna från anhöriga som jobbar utomlands utgjort skillnaden mellan ett hyggligt liv och en tillvaro präglad av fattigdom. En av dem som redan drabbats hårt av coronakrisens effekter är Gabriela Pleitez i El Salvador.

Den senaste tiden har Gabriela Pleitez  inte längre fått de 400 dollar i månaden som hennes mamma och bror som bor i USA brukade skicka hem till henne varje månad. Detta efter att båda nu har blivit av med sina jobb.

Tidigare brukade hon komplettera pengarna från USA genom tillfälliga arbeten inom fastighetsbranschen eller genom att sälja kläder. Nu kommer hennes enda inkomst från ett arbete som assistent vid ett marknadsstånd.

– Jag köper inte bröd längre och äter mindre. Om du bara lyckas tjäna ihop tio dollar så måste du fundera ordentligt över vad du ska använda pengarna till. Om jag inte betalar vattenavgiften kommer vattnet att stängas av. Min hyresvärd kommer inte att kräva någon hyra, i enlighet med ett beslut från regeringen, men efter det kommer han att kräva att jag flyttar, säger hon till IPS.

Rosa Ramírez, 56, är en annan kvinna i El Salvador som drabbats hårt av pandemins ekonomiska effekter. Hon ansvarar för försörjningen av en dotter och fyra barn – men i hennes eget lilla företag, som är inriktat på blomsterarrangemang, har verksamheten nu helt avstannat.

– Situationen var svår redan innan, men nu har jag helt blivit utan jobb, säger Rosa Ramírez, som bor i staden Zacatecoluca, till IPS.

Tidigare har hennes son, som sedan ett par år tillbaka bor och arbetar som snickare i Virginia i USA, varit hennes livlina. Sonen flyttade till USA för att komma undan kriminella gäng som hotade honom.

– Luis brukade skicka mellan 350 och 400 dollar i månaden som gick till att betala räkningar, hyra och de mediciner jag behöver ta eftersom jag lider av högt blodtryck, berättar Rosa Ramírez.

Men sedan en tid tillbaka har sonen bara kunnat skicka hälften så mycket pengar till sin mamma.

– Hans arbetstid har minskat, han har jobb ena dagen, men står utan dagen efter.

Rosa Ramírez dotter fick ett mindre statligt bidrag som räckte till de viktigaste utgifterna, men hon är nu mycket oroad för hur det ska bli i framtiden.

Länderna i Centralamerika har drabbats mycket hårt av de minskande remitteringarna, pengar som skickas hem från anhöriga som jobbar i andra länder. Även Mexiko har drabbats hårt, ett land där 42 procent av de 130 miljoner invånarna redan lever i fattigdom.

Förra året beräknas närmare sju miljoner hushåll i Mexiko ha fått pengarna hemskickade från de många människor med mexikanskt ursprung som bor i USA. Men nu riskerar 1,7 miljoner av dessa hushåll att bli utan dessa pengar, säger Manuel Orozco, chef för avdelningen för migration och remitteringar vid organisationen Inter-American Dialogue i Washington.

Även längre söderut i Latinamerika bor många som är beroende av remitteringar från anhöriga som arbetar i Nordamerika, Spanien eller andra europeiska länder. Ett land där många är beroende av anhöriga som flyttat inom regionen är det svårt krisdrabbade Venezuela – varifrån miljontals människor har emigrerat.

Ett exempel är 26-åriga Laura som tillsammans med sin man har arbetat i Perus huvudstad Lima – men som båda nu drabbats mycket hårt ekonomiskt av de nedstängningar som följt i coronakrisens spår. Tidigare kunde Laura skicka 100 dollar i månaden hem till sin ensamstående mamma i Venezuela, som försörjer två tonåringar och har en mycket låg inkomst.

– Med hjälp av dessa pengar kunde mamma köpa lite mediciner, kött, mjölk och ägg, men nu kan jag nästan inte skicka någonting till henne längre, berättar Laura.

En undersökning från ett universitet i Lima har visat att de allra flesta venezuelaner som arbetar i Peru gör det inom sektorer som drabbats mycket hårt av de restriktioner som genomförts i spåren av pandemin.

Bedömare påpekar att remitteringarna tidigare haft en utjämnande effekt – där migrantarbetare skickat mer pengar till sina anhöriga i samband med att hemländerna drabbats av kriser och problem. Så fungerar det dock inte nu, när världen drabbats av en kris vars effekter slår mot alla länder.

Humberto Márquez