Starka fördömanden av Trumps attack mot WHO

New York, 200420 (IPS) – Flera experter reagerar starkt på president Donald Trumps uttalande om att strypa landets finansiering av WHO mitt i pandemin. ”Det är hänsynslöst och riskerar leda till ökad död och lidande,” säger Donna McKay från organisationen Läkare för mänskliga rättigheter.

USA:s president Donald Trump har hotat att stoppa pengar till Världshälsoorganisationen, WHO, som arbetar med hjälp och samordning under coronakrisen. Hans agerande har kallats’ ”hänsynslöst” – särskilt i en tid när organisationen i Genève för en mödosam kamp mot coronaviruset.

Den amerikanske presidenten anser att FN-organet varit alldeles för ”Kinacentrerat”. Han anklagas nu för att spela ett politiskt spel med människors liv – samtidigt som han anklagar WHO för att ha misskött hanteringen av virusutbrottet.

”WHO har misslyckats med sitt grundläggande uppdrag och måste ställas till ansvar,” sa han när han mötte reportrar den 14 april.

”Så många dödsfall har orsakats av deras misstag,” fortsatte han med.

Tidningen New York Times skrev den 15 april att president Donald Trump ser förtroendesiffrorna dala och då beskyller WHO för de misstag han själv gjort.

Tidningen uppger att nya undersökningar visar att fler amerikaner är kritiska till hur Donald Trump hanterat coronakrisen jämfört med hur många som är positiva.

– Nu mer än någonsin bör Trumpadministrationen prioritera det amerikanska folkets hälsa och välbefinnande, och de mest utsatta människorna runt om i världen, framför att spela ett politiskt spel. Det här är en tid när vi måste lägga politiken och skuldbeläggandet åt sidan och arbeta tillsammans för att rädda liv och återhämta oss från denna globala pandemi tillsammans, säger Oxfam Americas generalsekreterare Abby Maxman.

Om det blir så att USA stryper landets finansiering av WHO så hoppas hon att andra givare utökar sitt stöd så att Världshälsoorganisationen kan fortsätta sitt viktiga arbete.

Donna McKay, från organisationen Läkare för mänskliga rättigheter, varnar för att Donald Trump genom att stoppa pengar till WHO äventyrar miljoner människors liv runt om i världen, särskilt de som löper störst risk att smittas i samband med pandemin.

– En global folkhälsokris kräver globala åtgärder. Det här utspelet kommer i precis fel tid. Pandemin börjar spridas från höginkomstländer till länder med svaga sjukvårdssystem. Vi är i akut behov av mer samlade, samordnade och effektiva åtgärder från det globala samfundet, inte mindre. Och vi behöver ett globalt ledarskap som har förståelse för och välkomnar samordning och samarbete, säger hon.

När Trump riktade kritik mot WHO var Världhälsoorganisationens chef, Tedros Adhanom Ghebreyesus tydlig (även om han inte nämnde USA:s president vid namn): ”Om ni inte vill se många fler liksäckar så avstå från att politisera detta”.

FN-chefen Antonio Guterres vände sig också mot Trump utan att nämna honom vid namn när han sa att WHO med sin personal på flera tusen står i frontlinjen när det gäller att stötta medlemsstaterna och deras samhällen och särskilt de mest utsatta, genom att bidra med vägledning, utbildning, utrustning och livräddande hjälp i kampen mot viruset.

”Det är min uppfattning att WHO måste stödjas eftersom det är absolut avgörande när det gäller världens ansträngningar att vinna kriget mot covid-19,” sade han.

Abby Maxman menar att det minst sagt är kortsiktigt att attackera WHO under en pågående pandemi.

– I stället för att samla oss i den här globala krisen har president Trump attackerat ledare och organisationer runt om i världen för att avleda och lägga skulden på andra för hans egen administrations misslyckanden.

Hon säger att Oxfam ökar sina ansträngningar för att bemöta krisen i fler än 50 länder över världen.

– Vi ser med egna ögon att stark samordning och finansiering är avgörande för att kunna rädda liv. Ingen individ, inget samhälle eller land kan hantera denna kris på egen hand. Vi måste samarbeta, i våra samhällen och över gränser. Ingen är i säkerhet förrän alla är i säkerhet. President Trump måste göra en helomvändning och börja agera som den globala ledare som världen förväntar sig.

Donna McKay säger att om USA stryper finansieringen av WHO kan det påverka miljontals. Ledande amerikanska och internationella forskare samarbetar bland annat genom WHO i arbetet med att ta fram ett vaccin.

– I stället för att attackera WHO bör president Trump se till att sjukvårdspersonal får tillgång till den personliga skyddsutrustning som de behöver för att inte själva duka under. Han borde samarbeta med stater och städer när det gäller samordnade åtgärder som vägleds av vetenskap och mänskliga rättigheter, inte ideologi och främlingsfientlighet. Han måste lyssna på medicinska experter i denna tid av stora nationella och globala risker.

USA står för 22 procent av WHO:s budget. Världshälsoorganisationens budget för 2018 och 2019 var 4,4 miljarder dollar. För 2020 och 2021 är budgeten 4,8 miljarder dollar.

Thalif Deen