Zimbabwe öppnar för nya etermedier – men långt kvar till pressfrihet

Bulawayo, 200226 (IPS) – Regeringen i Zimbabwe har lovat att under året börja utfärda licenser till privata stationer för närradio och tv-sändningar. Luttrade kritiker menar dock att vägen mot pressfrihet fortfarande är mycket lång.

Trots att många grupper under flera års tid har kämpat för det har Zimbabwe fortfarande inga lokala radiostationer. Under Robert Mugabes långa och hårda styre av landet kom det flera löften om en ökad pressfrihet, som kritiker menar bara var tomma ord.

Sedan president Emmerson Mnangagwa vann det omdiskuterade valet 2018 lovade hans regering att släppa det hårda greppet över etermedierna, bland annat genom att dela ut licenser för närradiostationer och lokala tv-sändningar – vilket skulle betyda att det statliga tv-bolaget ZBC blir av med sitt monopol. Två år senare har dock fortfarande ingenting hänt.

För ett par veckor sedan gick dock Nick Mangwana, minister vid informationsdepartementet, ut och meddelade att det tills augusti kommer att finnas uppemot 40 nya närradiostationer samt 12 nya tv-stationer i landet.

Tabani Moyo, chef för Zimbabweavdelningen av Södra Afrikas medieinstitut, Misa, förhåller sig dock tveksam till beskedet.

– Under åren har regeringen kommit med samma löften, och satt upp stränga regler för vem som kan få licenserna. Etermedier kräver mycket kapital, men regeringen sätter stopp för utländska direktinvesteringar och lokalbefolkningen har helt enkelt inga pengar, säger Tabani Moyo till IPS.

Han menar att de privata radiokanaler som finns har kopplingar till landets styrande elit, och att det därför finns få skäl att hysa några förhoppningar kring informationsministerns uttalanden.

Zimbabwiska myndigheter har sedan en tid tillbaka genomfört offentliga undersökningar för att ta reda på vad lokalbefolkningar efterfrågar från framtida närradiostationer. Men Vivienne Marara-Zhangazha, koordinator vid Zimbabwes förbund för närradiostationer, Zacras, säger att dessa konsultationer främst riktats mot lokala ledare – medan mycket få vanliga medborgare har tillfrågats.

– Närradio handlar om människor lokalt och de måste stå främst både när det gäller skapandet och utformandet av dessa stationer, säger Vivienne Marara-Zhangazha.

Hennes organisation företräder en rad lokala satsningar för att få igång närradiosändningar i landet och Zacras försöker förmå politikerna att snabbt börja godkänna licenser.

– Frisläppandet av radiofrekvenserna ska inte bara vara kosmetiska utan verkligt betydelsefulla för mångfalden, säger hon till IPS.

Regeringen har samtidigt tydligt klargjort att de närradiostationer som tillåts kommer att granskas noggrant och att inga politiska diskussioner kommer att få förekomma.

Journalisten och pressfrihetsaktivisten Zenzele Ndebele menar att regeringen inte har några verkliga planer på att öppna upp medielandskapet.

– De är pressade att genomföra de reformer de utlovade när de kom till makten, för att sanktioner ska hävas. Men när man studerar det hela framstår det som ett skämt. Vi kommer att få en decentraliserad närradio, snarare än riktiga radiostationer. Och vi oroar oss för att det, som alltid, kommer att vara personer med kopplingar till det styrande partiet som får licenserna, säger Zenzele Ndebele till IPS.

Ministern med ansvar för etermedier, Monica Mutsvangwa, har dock tillbakavisat den typen av farhågor.

Det finns inga privata tv-kanaler i Zimbabwe och Tabani Moyo säger till IPS att det sannolikt inte kommer att bli några sådana heller, eftersom de nya licenser som har utfärdats hittills alla har gått till det statligt kontrollerade ZBC.

– Det är uppenbart att regeringen inte är beredd att bryta med det förflutna, säger han till IPS.

Tabani Moyo påpekar att myndigheterna dessutom enligt lag kan ta ut så höga avgifter av den som vill bedriva internetbaserade sändningar att det i praktiken blir omöjligt.

Zimbabwe har sedan landets självständighet 1980 blivit känt för en mycket svag pressfrihet, där i synnerhet oberoende dagstidningar blivit hårt attackerade av regeringsrepresentanter.

Ignatius Banda