Chokladproducent ser till att inkomster stannar lokalt

Bulawayo, 200221 (IPS) – Det mesta av världens kakao produceras i Västafrika, men länderna i regionen får ofta bara del av en bråkdel av inkomsterna från slutprodukten choklad. I Demokratiska republiken São Tomé och Príncipe har en producent bestämt sig för att ändra på den saken.

En producent i östaten Demokratiska republiken São Tomé och Príncipe har bestämt sig för att bli en del av miljardindustrin. Diogo Vaz är ett företag som producerar ekologisk exklusiv choklad från sällsynta kakaosorter.

– I århundraden har Afrika producerat kakao medan konsumtionen av choklad är väldigt låg. Människor här köper ofta dyra produkter med mycket socker och går miste om den verkliga chokladsmaken med en högre kakaohalt, säger Willy Mboukem som arbetar på företaget.

Elfenbenskusten, Kamerun, Ghana och Nigeria producerar 70 procent av världens kakao men får bara del av fem procent av det globala värdet på marknaden. Kakaoproducenter kan inte få ut mer av att bara sälja råvaran kakao. Många afrikanska kakaoproducenter kämpar med att tillföra värde till sina bönor – något som skulle öka antalet jobb och inkomster – men de har lite kontroll över värdekedjan.

Diogo Vaz går emot trenden och skapar mervärde redan från början, något som fungerar tack vare den växande efterfrågan på exklusiv choklad i Europa och USA, menar Willy Mboukem.

Företaget odlar kakao på 420 hektar på en gård som köptes 2013 och där 150 000 kakaoträd planterats. Bland annat används de unika varianterna Amelonado och Trinitario som är typiska för Demokratiska republiken São Tomé och Príncipe. Portugiserna förde med sig kakaoplantor till östaten för över 160 år sedan. Företaget som har 250 anställda exporterar tolv ton choklad varannan månad till länder som Frankrike, Portugal och Gambia.

– Vi har sett att vad den europeiska och amerikanska marknaden efterfrågar är ekologisk choklad med låg fetthalt och låg sockerhalt där råvaran går att spåra, säger Willy Mboukem.

Chokladen är en lyxvara.

– Du säljer enheter till ett högt pris och sedan har du en rad olika kostnader. Exempelvis är förpackningen en stor kostnad för oss vid sidan av driftskostnader. Men generellt sett är det en lönsam verksamhet som är stor över hela världen, särskilt i Europa, USA och Japan, säger han.

Fabriken håller öppet för allmänheten vid vissa tillfällen för att sprida kunskap om hur chokladtillverkningen går till och för att berätta om hur företaget vill arbeta för att göra god choklad och samtidigt investera i lokalsamhället.

– Folk säger att förpackningen och på det sätt som chokladen presenteras och historien bakom gör att de känner sig stolta, säger Willy Mboukem.

Regnperioderna har börjat förändras och det har tvingat Diogo Vaz att ändra produktionsmetoder för att kunna bibehålla den bästa kvaliteten. Bland annat påverkas när plantering av plantor och fermentering av kakaobönor ska ske.

Extremväder, som blir ett resultat av klimatförändringarna, kommer att leda till en nedgång i den globala kakaoproduktionen till 2030. Det förutspår Center for Tropical Agriculture, CIAT i en studie som presenterades 2011.

Busani Bafana