Fler kvinnor i Latinamerika arbetar

Stockholm, 191219 (IPS) – Allt fler kvinnor lönearbetar i Latinamerika. Andelen arbetande kvinnor har ökat med elva procent de senaste 30 åren, enligt statistik från två FN-organ. Men trots ökningen är skillnaderna fortfarande stora mellan kvinnor och män, både vad gäller möjligheter på arbetsmarknaden och löner.

Enligt studien, som har sammanställts av Ekonomiska kommissionen för Latinamerika och Karibien, ECLAC, och Internationella arbetsorganisationen ILO, tjänar kvinnor på kontinenten i genomsnitt 17 procent mindre än män i samma ålder som har likvärdig utbildning.

Att kvinnor i högre grad ingår i den formella arbetsmarknaden är avgörande för tillväxt, jämlikhet och fattigdomsbekämpning i regionen, menar rapportförfattarna enligt en artikel publicerad av FN:s nyhetsportal UN News.

Det råder fortfarande stora skillnader mellan länderna i Latinamerika enligt studien. Under 2018 arbetade över hälften av alla flickor och kvinnor över 15 år i 18 av regionens länder. Högst andel kvinnor arbetade i Peru med 68,7 procent, följt av Bolivia där andelen var 63 procent och bland de länder där minst andel kvinnor lönearbetar märks Costa Rica med 45,1 procent och Mexiko med 43,5 procent.

En viktig faktor för att kvinnor ska bli en del av den formella arbetsmarknader är utbildning, enligt studien. I exempelvis Peru arbetade 90 procent av de kvinnor som hade högre utbildning och i Venezuela 80 procent.

För att kvinnor fullt ut ska bli en jämlik del av arbetsmarknaden krävs förändringar i samhället, enligt rapporten. Annars riskerar kvinnor att tvingas fortsätta utföra obetalt hemarbete, ta hand om barn och släktingar samtidigt som de arbetar utanför hemmet.

Mer jämlik tillgång till utbildning, minskade antal barn per familj, teknologiutveckling och högre löner har bidragit till att fler kvinnor idag arbetar i regionen, enligt ECLAC:s chef, Alicia Barcena.

”Framsteg har också gjorts vad gäller politiska rättigheter och sociala normer. Men vissa områden som kan begränsa kvinnors deltagande på arbetsmarknaden finns kvar”, skriver hon. ”Det gäller bland annat förväntningar på kvinnors utbildning och kulturella aspekter som förespråkar att kvinnors främsta uppgift är att föda barn och ge omsorg”, säger hon i förordet till studien.

Svenska Editor