Journalisters telefoner hackas

New York, 191031 (IPS/CPJ*) – Amerikansk och israelisk programvara används för att hacka reportrars telefoner och datorer – bland annat i Nigeria. Det uppger pressfrihetsorganisationen CPJ.

En källa inom säkerhetstjänsten berättar för CPJ att de nigerianska säkerhetsstyrkorna använder det israeliska företaget Cellebrites programvara Universal Forensic Extradiction Device, UFED, med vilken man kan låsa upp mobiler utan problem, samt mjukvaran Forensic Toolkit, FTK, som utvecklats av amerikanska AccessData Group.

På sin hemsida uppger Cellebrite att programvaran UFED kan användas för att hämta fram och avkoda all form av data i all typ av digital utrustning. Företaget förklarar att programvaran används i 150 länder. Federala myndigheter i USA uppger att de använder programvaran. Cellebrites programvara användes också i Myanmar för att få fram information från mobiltelefoner som tillhörde de fängslade Reutersjournalisterna Wa Lone och Kyaw Soe Oo. Det rapporterade Washington Post i maj i år. Enligt den amerikanska tidningen uppger Cellebrite att de ställer krav på att kunder lever upp till internationella normer för mänskliga rättigheter och att de annars kan säga upp avtalet. Cellebrite slår fast att deras produkter, programvara och tjänster ska användas på ett sätt som inte bryter mot en tredje parts rättigheter.

CPJ har sökt Christopher Bacey, PR-chef för Cellebrite, för att försöka få klarhet i hur försäljningen ser ut i Nigeria och om företaget undersöker hur människorättssituationen ser ut eller beaktar journalisters rätt att skydda sina källor. På hans begäran skickade CPJ frågor via e-post, men fick inget svar.

AccessData Group beskriver att deras verktyg FTK kan användas för att identifiera information på alla digitala enheter eller system som producerar, överför eller lagrar data – bland annat webbhistorik, e-post, textmeddelanden och sociala medier. Verktyget kan också användas för att dekryptera filer och knäcka lösenord. CPJ har vid upprepade tillfällen sökt AccessData Group för att få veta mer om vilka kunder de har i Nigeria, men ingen på AccessData Group har varit tillgänglig för en kommentar.

*Jonathan Rozen bevakar situationen i Afrika för pressfrihetsorganisationen CPJ.

Jonathan Rozen