Krisen kring Tchadsjön slår hårt mot flickorna

New York, 190830 (IPS) – I flera års tid har området runt Tchadsjön varit drabbat av förödande konflikter – och miljontals flickor har drabbats mycket hårt.

Maria Sole Fanuzzi, som är expert på regionen vid organisationen Plan International, besökte nyligen New York. Där påminde hon om att det finns lika många barn i regionen runt Tchadsjön som det finns invånare i den amerikanska metropolen.

– New York City har 8,25 miljoner invånare. När vi talar om situationen för flickor runt Tchadsjön bör vi tänka oss att hela staden i stället skulle vara full av barn, varav hälften var flickor.

Krisen runt Tchadsjön berör Nigeria, Kamerun, Niger och Tchad och har många komponenter. Det handlar om den extrema fattigdomen, klimatförändringar, bristen på utveckling men också de attacker som utförs av jihadistgruppen Boko Haram, som fick internationell uppmärksamhet i samband med att de kidnappade 276 skolflickor i Nigeria 2014.

Även FN:s kontor för humanitära frågor har understrukit att regionen är drabbad av de kombinerade effekterna av klimatförändringar, djup fattigdom och våldsam extremism.

En rapport från Plan International visar att 15 procent av de flickor i regionen som är mellan 10 och 19 år gamla redan är, eller har varit, gifta. Effekten har blivit att mängder av flickor har nekats rätten till utbildning. Dessutom är mödradödligheten bland den allra högsta i världen.

– Konflikter och katastrofer förstärker flickornas relativa maktlöshet, säger Maria Sole Fanuzzi.

Hon menar att just flickor drabbas särskilt hårt av konflikten, genom att de nekas sina grundläggande rättigheter, utsätts för sexuellt och könsbaserat våld, men också riskerar att drabbas av människohandel och för tidiga äktenskap. Flickor som utnyttjats av stridande grupper och sedan lyckats återvända till sina hem drabbas dessutom ofta av stigmatisering.

– De anses att på något sätt ha givit sitt medgivande till fienden. Och de barn som kan ha blivit till under fångenskapen är oönskade och jagas bort.

Maria Sole Fanuzzi berättar om mötet med en flicka från Kamerun, som förklarade för henne ”att om en flicka blir gravid utan att vara gift, oavsett om det skett frivilligt eller inte, så ses det som ett tecken på en svår förbannelse, som kommer att drabba hennes hem”.

Samtidigt säger Maria Sole Fanuzzi att det också pågår insatser för att stärka flickornas situation. Men då krävs det också att pojkarna inkluderas, understryker hon:

– Att pojkar och män engageras för att påverka könsnormer är avgörande. Förändring kan inte ske om man utgår från att maskulinitet ska ses som något som står över det andra könet, säger hon till IPS.

Maria Sole Fanuzzi säger att konflikter leder till att flickor, men också pojkar, blir än mer sårbara för våldtäkter och andra övergrepp.

– De utnyttjas som barnarbetare, de utsätts för trafficking, och när de berövas sina sexuella och reproduktiva rättigheter nekas de också rätten till ett positivt faderskap.

Jessica Malter, som arbetar som rådgivare för Plan International, säger till IPS att det är mycket viktigt att även unga människors åsikter blir hörda innan beslut fattas.

– Vi lyssnar för lite på unga människor, och i synnerhet flickor, som ofta osynliggörs. Det är ovanligt att flickor får möjlighet att uttrycka sin mening.

Jessica Malter säger att en metod för att stärka flickorna är den globala kampanjen Girls Get Equal, som syftar till att ge flickor och unga kvinnor de verktyg och resurser de behöver för att kunna kräva makt, frihet och göra sina röster hörda.

Maria Sole Fanuzzi säger att hon mött många unga offer för hemska övergrepp och våld, men att det är en sak som återkommande har slagit henne vid dessa möten:

– Det är otroligt hur starka flickor och pojkar är. De har drabbats av saker som det knappt går att tala om. En del av dem har bevittnat när deras egna föräldrar blivit slaktade, nästan alla är som mödrar för sina yngre syskon, men trots allt detta har de en styrka för att kunna återskapa sina liv.

– Flickor och kvinnor kan inte bara förses med rollen som offer, utan måste ha en avgörande betydelse i återuppbyggnaden av sina egna liv efter konflikter. De utgör både början och slutet i skrivandet av deras egen historia.

Lakshi De Vass Gunawardena