Militärutgifterna slår nya rekord

New York, 190502 (IPS) ‒ Världens militärutgifter fortsätter att öka. USA har de överlägset högsta utgifterna och stod tillsammans med Kina för hälften av världens samlade militära satsningar förra året.

Världens militärutgifter steg till 1 822 miljarder dollar (omkring 17 000 miljarder kronor) förra året och nådde sin högsta nivå sedan 1988, enligt en genomgång gjord av fredsforskningsinstitutet Sipri.

De samlade militärutgifterna var 2,6 procent högre än föregående år, enligt Sipri.

De största utgifterna återfinns hos USA, Kina, Saudiarabien, Indien och Frankrike som tillsammans står för 60 procent av världens militärutgifter.

Kina har världens näst högsta militärutgifter. Det var det 24:e året i rad som landets militärutgifter ökade. De uppgick till 250 miljarder dollar förra året.

För USA är det första gången sedan 2010 som militärutgifterna ökar. De ökade förra året med 4,6 procent till 649 miljarder dollar. USA använde nästan lika mycket på sin militär som de åtta nästföljande länderna tillsammans.

‒ Ökningen av de amerikanska utgifterna drevs på av införandet av 2017 års vapeninköpsprogram införda av Trumpadministrationen, säger Aude Fleurant, chef för Sipris projekt om vapen och militärutgifter.

Thalif Deen