Han har utsetts till världens bästa lärare

Dubai, 190326 (IPS) – Franciskanermunken Peter Tabichi, 36, från en fattig skola i provinsen Rift Valley i Kenya har utsetts till ”världens bästa lärare”. Han är den första läraren från den afrikanska kontinenten som tar emot det prestigefyllda priset.

Det är utbildningsstiftelsen Varkey Foundation som delar ut priset. Stiftelsen vill höja läraryrkets status och förbättra utbildningen för barn över hela världen. Varkey Foundation har bland annat sett den starka kopplingen mellan lärares status och elevers resultat.

I konkurrens med lärare nominerade från hela världen tilldelades Peter Tabichi Global Teacher Prize och en prissumma på en miljon dollar vid en ceremoni i Dubai nyligen. I finalomgången fanns lärare från Brasilien, Georgien, Storbritannien, Indien, USA, Argentina, Australien och Japan.

– Jag kan inte tro att det är sant. Det här kan uppmuntra lärare i Kenya, Afrika och världen. Det här bekräftar att lärare är det bästa yrket och jag kommer fortsätta att kunna göra skillnad med min undervisning, sa Peter Tabichi när han träffade IPS efter att ha fått beskedet att han hade vunnit.

Skådespelaren Hugh Jackman delade ut priset under rungande applåder vid en högtidlig ceremoni i Dubai. Peter Tabichi uppmärksammas för sin hängivenhet, sitt hårda arbete och starka tro på sina elevers begåvning. Tack vare hans arbete har hans skola trots bristande resurser kunnat konkurrera med landets bästa skolor. Skolan har vunnit pris i naturvetenskapliga tävlingar både i Kenya och utomlands. Peter Tabichis elever har bland annat hittat sätt att utveckla elektricitet med hjälp av lokala växter.

Peter Tabichi berättar att hans pappa har varit en stor inspiration för honom. Han är franciskanermunk och skänker bort 80 procent av sin månadsinkomst för att hjälpa fattiga elever i skolan. Skolan där han arbetar ligger i Rift Valley där torka och svält är ofta förekommande. Nästan en tredjedel av alla barn i byn är föräldralösa eller saknar den ena föräldern och många får gå hungriga. Bland eleverna finns problem med droger, tonårsgraviditeter, skolavhopp, tidiga giftermål och självmord.

I skolan i byn Pwani går det 58 elever på varje lärare och skolan har bara en dator och internetanslutningen är så dålig att Peter Tabichi måste resa till ett internetkafé på annan ort för att ladda ner undervisningsmaterial. Trots alla svårigheter har han lyckats öka antalet elever vid skolan och elevernas prestationer har förbättrats radikalt.

Kenyas president Uhuru Kenyatta gratulerade Peter Tabichi i ett särskilt videomeddelande som sändes vid prisceremonin. Han beskrev honom som ett lysande exempel på vad en människa kan uppnå. ”Dina elever har visat att de kan konkurrera med de bästa eleverna i världen. Allt som behövs är att vi ger dem det rätta stödet,” sade presidenten.

– Det här priset erkänner inte mig utan en hel kontinents unga, sade Peter Tabichi när han tog emot priset.

Prispengarna ska han använda till olika vetenskapliga projekt på skolan, till en datasal med bra internetuppkoppling och till olika odlingsprojekt i byn med fokus på grödor som kan stå emot torka.

Busani Bafana