Tiotusentals skickas tillbaka till El Salvador

Berlín, El Salvador, 190214 (IPS) – Migrationen till USA och Mexiko har präglat El Salvador under lång tid. Tre plan anländer varje vecka med människor som skickats tillbaka från USA. Dessutom anländer minst tre bussar från Mexiko.

El Salvador har en befolkning på 7,3 miljoner och minst 2,8 miljoner salvadoraner bor i USA. Många av dem tog sig till landet under det blodiga inbördeskriget 1980-1992.

Enligt officiella siffror skickades mer än 26 000 salvadoraner tillbaka till landet 2019, främst från Mexiko och USA. Det är en hög siffra, men 2017 var det över 26 800 människor som sändes tillbaka.

Regeringen erbjuder visst stöd för återvändande sedan oktober 2017 genom projektet som kallas ”El Salvador är ditt hem”.

Men enligt uppgifter från landets utrikesdepartement har endast 147 personer fått det lilla startbidrag som finns tillgängligt för att kunna starta projekt för återanpassning. Ytterligare ett pilotprojekt för 209 personer finns i Usulután, i östra El Salvador.

Det handlar om futtiga summor som avsatts i förhållande till antalet människor som behöver stöd eftersom så många skickas tillbaka. Landet har ekonomiska problem och de flesta som återvänder har svårt att hitta ekonomisk stabilitet.

– Det är uppenbart att det inte är tillräckligt. En större insats behövs för att kunna erbjuda alternativ till människor när de återvänder till sina hemorter, säger James Rivas, migrationsforskare vid Don Bosco University.

 

Edgardo Ayala