Utvecklad afrikansk bambuindustri kan försörja miljoner

Accra, 181220 (IPS) – Uppemot tio miljoner kineser livnär sig på att producera eller förädla och sälja produkter tillverkade av bambu. Även om utvecklingen ligger efter skulle lika många kunna få sin försörjning inom bambuindustrin på den afrikanska kontinenten, enligt en expert.

Enligt uppskattningar växer bambu naturligt på uppskattningsvis 3,5 miljoner hektar mark på den afrikanska kontinenten. Det innebär att det finns stora möjligheter att utveckla industrin i Afrika, säger Hans Friederich, som är generalsekreterare för Internationella nätverket för bambu och rotting, Inbar.

– I Kina, där industrin är utvecklad, finns det uppemot tio miljoner människor som lever av att odla, tillverka produkter eller sälja bambu. Det har gett dem en försörjningsmöjlighet och skapat lokala ekonomier som innebär att de kan bygga en framtid för sig själva och deras barn, säger han till IPS.

Inbar är en internationell organisation som arbetar för att utveckla nyttjandet av de miljömässigt hållbara produkter som kan tillverkas av bambu och rotting. 43 utvecklingsländer är medlemmar i nätverket, som har sitt högkvarter i Kina och regionala kontor i bland annat Indien och Ghana. Under åren har Inbar utbildat många tusentals människor om fördelarna med bambu – allt ifrån lokala odlare till entreprenörer och beslutsfattare.

Hans Friederich säger att en stor del av arbetet handlar om kunskapsöverföring mellan länderna i Syd.

– Min förhoppning är att bambu och rotting ska bli en del av arbetet för en hållbar utveckling inom våra medlemsländer, i synnerhet i Syd.

Han säger att det kan finnas tillräckligt med bambu på den afrikanska kontinenten för att på sikt utveckla en industri som omsätter mångmiljardbelopp. Samtidigt påpekar han att det tog över 30 år att utveckla den stora bambuindustrin i Kina. Inbar arbetar dock för att skynda på utvecklingen av en liknande industri i afrikanska länder – genom att ta lärdom från det världsledande Kina.

Enligt Hans Friederich kan odlingar av bambu i ett land som Ghana bidra till att restaurera mark som blivit skadad av illegala gruvor.

Även inom möbeltillverkningen kan bambu och rotting ha en mycket stor potential i ett land som Ghana, enligt Hans Friederich. Han säger att bambu dessutom kan bli ett viktig alternativ till ved för matlagning på landsbygden, där många i dag illegalt fäller träd för detta ändamål.

– Det fantastiska med bambu är att den efter att ha skördats växer upp igen följande säsong, säger han.

 

Jamila Akweley Okertchiri