Satsningar på bambu kan lyfta hantverkare i Ghana

Kumasi, Ghana, 181114 (IPS) – Många hantverkare i Ghana lever på att sälja korgar och möbler som de med enkla medel tillverkat av bambu eller rotting från palmträd. I samarbete med Kina har nu en satsning inletts som syftar till att ge lokala hantverkare nya kunskaper om hur materialen kan användas för att tillverka produkter av högre kvalitet.

Yaw Owiredu Mintah har i många år arbetat med att tillverka saker av bambu och säger att det går att tillverka det mesta av materialet.

– Samtidigt behöver jag nya kunskaper eftersom de flesta av oss tillverkar samma saker. Därför är jag glad över att få delta i en utbildning.

Yaw Owiredu Mintah är en av hundra lokala hantverkare som fått möjlighet att gå en månadslång yrkesutbildning om bambu och rotting i staden Kumasi i Ghana.

Forskning visar att Ghana mellan 1950 och 2000 förlorade mer än 60 procent av landets skogar. En rapport från Columbia-universitetet visar även att avskogningen resulterat i en minskad tillverkning av trämöbler i landet, samt till en minskad export av träprodukter.

Samma rapport slår samtidigt fast att det finns en potential för en ökad export av varor tillverkade av den bambu som växer vilt i Ghana, vilken skulle kunna användas för att tillverka produkter som traditionellt gjorts av timmer.

Både bambu och rotting är redan viktiga produkter i landet, och tusentals människor arbetar med att förädla dessa material. Längs Ghanas gator kan man ofta se lokala hantverkare som säljer egentillverkade produkter tillverkade av bambu och rotting.

Många av dessa småhantverkare använder sig dock av en föråldrad teknik som leder till ett sämre resultat, och som i sin tur gör att de kan ta mindre betalt för sina produkter.

Vid kursen i Kumasi ligger därför fokus på att lära ut metoder som gör att hantverkarna kan tillverka mer hållbara produkter, som även kan öka deras inkomster, och därmed bidra till att minska fattigdomen.

– Jag har lärt mig mycket som jag kommer att kunna använda i mitt arbete när jag återvänt hem, säger Yaw Owiredu Mintah.

Kursdeltagarna kommer från olika delar av Ghana och undervisas av en grupp experter som kommer från Internationella centret för bambu och rotting, ICBR, som har sitt högkvarter i Kina. Utbildningen genomförs i samarbete mellan Ghanas och Kinas regeringar som en del i arbetet för att stärka kunskapsöverföringen mellan länder i Syd. Dai Honghai, vid ICBR, säger till IPS att deltagarna lär sig snabbt.

– Målet är att utbildningen ska leda till en produktion av varor gjorda av bambu och rotting som når upp till en internationell standard.

Samarbetet har samordnats av Internationella organisationen för bambu och rotting, Inbar, som är en oberoende mellanstatlig grupp som är inriktad på ett ökat samarbete mellan länderna i Syd och har 44 medlemmar.

Vid kursens slut är tanken att det ska finnas 150 olika sorters produkter tillverkade av bambu och rotting – bland annat blomvaser, stolar och bord – som kommer att kunna beskådas vid en utställning. Allt material som används är lokalt.

Deltagarna kommer även att få gå en marknadsföringskurs för att i framtiden bli bättre på att föra ut sina produkter.

Stephen Osafo Owusu, som är ordförande för Nationella förbundet för bambu- och rottinghantverkare i Ghana, säger att målsättningen är att förbundets medlemmar ska kunna tillverka varor som kan nå ut på den internationella marknaden.

Michael Kwaku, Inbars representant i Ghana, säger till IPS att målsättningen är att skapa ett utbildningscenter för hantverkare i landets huvudstad Accra. Tanken är att detta center ska drivas i samarbete mellan Ghana och Kina.

Kursdeltagaren Yaw Owiredu Mintah har redan lärt sig att mycket kan förbättras med enkla medel:

– En sak är hur det med enkla verktyg går att få fram en perfekt ytfinish. Och det är där skönheten och värdet i en produkt ligger.

 

Jamila Akweley Okertchiri