Hårdare medieklimat slår mot Sydasiens journalister

Hyderabad, 181001 (IPS) – Läget hårdnar för den fria pressen i flera länder i Sydasien. I Bangladesh rasar pressfrihetsorganisationer mot en ny lag medan reportrar i Indien, Nepal och Pakistan på senare tid har blivit utsatta för våld och påtryckningar.

I Bangladesh infördes nyligen en lag som blivit hårt kritiserad av journalister som anser att den är utformad i syfte att strypa yttrande- och pressfriheten.

Många indiska reportrar har samtidigt blivit utsatta för våld och journalisterna Gauri Lankesh och Shujat Bukhari har blivit mördade. Detta samtidigt som den undersökande reportern Rana Ayyub utsatts för en hatkampanj med flera dödshot. Inget av dessa fall har dock lett till några gripanden.

Även i Nepal, ett land som inte tidigare gjort sig känt för attacker på pressen, har en ny lag införts som innebär att offentliggörandet av viss information kan leda till fängelsestraff. Lagen innebär att det numera är förbjudet att spela in samtal mellan personer utan att de känner till det. Lagen förbjuder även offentliggörandet av privat information utan tillstånd, inklusive information om offentliga uppgifter. Den innebär enligt pressfrihetsorganisationen Kommittén för skydd av journalister, CPJ, att en reporter riskerar upp till tre års fängelse. CPJ uppmanar den nepalesiska regeringen att dra tillbaka eller skriva om den nya lagen.

Badri Sigdel, som är ordförande för Nepals journalistförbund, NPU, säger att lagen begränsar journalisters möjligheter både att rapportera och ta fotografier.

– Sådana restriktioner står i strid med de demokratiska värderingarna och banar väg för ett auktoritärt samhälle. NPU kräver att de oacceptabla delarna av lagen skrivs om, säger Badri Sigdel i ett pressmeddelande.

I Pakistan blev samtidigt fem journalister mördade i samband med sin yrkesutövning, bara mellan maj 2017 och fram till i april i år. Pressfrihetsorganisationen Freedom Network uppger dessutom att ett stort antal reportrar blivit utsatta för kidnappningsförsök, godtyckliga gripanden eller misshandel.

Pakistan är dock det första landet i regionen som är på väg att införa en lag som specifikt syftar till att skydda journalister. När lagen antas kommer den att innebära att utsatta journalister får rätt till fysiskt skydd och finansiell hjälp.

Stella Paul