Zambia: Förbättrad väderinformation hjälper småbönder

Pemba, Zambia, 180910 (IPS) – Tillgång till prognoser om när och hur länge det kan komma att regna kan ha en avgörande betydelse för självförsörjande bönder. Inför årets skördesäsong fick Fainess Muzyamba i södra Zambia den information hon behövde för att överge sina traditionella majsodlingar och i stället satsa på sötpotatis.

Fainess Muzyamba är 56 år gammal och bor i distriktet Pemba. Hon har elva familjemedlemmar som är beroende av vad jorden ger.

– Det var väderprognoserna som vi fick ta del av som fick mig att satsa på sötpotatis i stället för majs, berättar hon för IPS.

Varje månad mottar hon genom en satsning från FN:s livsmedelsprogram, WFP, en prognos om vilket väder som kan förväntas under den kommande tiden. Den utgör en del av satsning för att öka småbönders trygghet.

– Tjänsten har varit till stor hjälp. Genom den information och de råd jag fick insåg jag att en minskad nederbörd skulle kunna bli ett problem och tog därför beslutet att satsa på sötpotatis, vars skördar inte kräver lika mycket vatten, berättar Fainess Muzyamba.

Beslutet var det rätta. Hon fick en god skörd av sötpotatis som hon sedan använt sig av för att byta till sig majs, och nu har hela familjen tillräckligt med mat för att kunna äta sig mätta ända till nästa skördesäsong, berättar Fainess Muzyamba.

Nästa tre av fyra bönder i Zambia driver småskaliga jordbruk på mindre än två hektar mark. Många av dem möter stora utmaningar för sin försörjning i form av svårodlade jordar och dålig tillgång till de insatsvaror och tekniker som kan förbättra produktionen och de har svårt att nå ut till marknader. Dessutom tillkommer den allt mer opålitliga nederbörden.

När klimatproblem uppstår drabbas småbönderna direkt av försörjningsproblem. På längre sikt hotas de av fattigdom, undernäring och förkortad medellivslängd.

– Problemen med oregelbunden nederbörd är oroande och drabbar inte bara småbönder i Zambia utan i hela södra Afrika, säger Lola Castro, som är regional chef för WFP.

Programmet som gett stöd till Fainess Muzyamba inleddes 2014 och har hittills nått ut till drygt 18 000 småbönder i Zambia. Lola Castro säger till IPS att den satsning för att öka småböndernas motståndskraft som organet bedriver tillsammans med partnerorganisationer måste utökas.

– Det handlar om att stärka småbönders förmåga att stå emot och anpassa sig till klimatförändringar genom att satsa på en större mångfald av grödor i stället för enbart på majs.

FN-organet har i samarbete med Zambias meteorologiska myndighet installerat nya väderstationer i syfte att få fram mer korrekt information om förhållandena för jordbruket, berättar Allan Mulando som arbetar för WFP i Zambia. Dessutom har lokala bönder fått utbildning om, och tillgång till, manuella regnmätare som ska hjälpa dem att besluta om när rätt förhållanden råder för att plantera grödor.

Lokala småodlare samlas sedan för att exempelvis diskutera när fuktigheten i jorden är lämplig för plantering. Rådande lokala förhållanden sammanställs med de regionala väderprognoserna för att bönderna ska kunna besluta när tiden är inne att plantera grödor, samt vilka grödor som har bäst förutsättningar att ge en riklig skörd.

Många småbönder i Zambia har under årets skördesäsong drabbats mycket hårt på grund av bristen på nederbörd. Fainess Muzyamba säger att hon är en av få i sitt distrikt som har lyckats med sina skördar.

– Det kommer inte att bli något problem för mig att betala barnens skolavgifter i år. Tidigare var jag särskilt orolig över avgifterna för min äldste son, berättar hon.

Hennes berättelse är ett lyckat exempel på hur en mer mångsidig jordbruksproduktion kan vara en del av lösning i en tid av klimatförändringar. Samtidigt menar WFP:s landschef i Zambia, Jennifer Bitonde, att det kommer att krävas mer samlade satsningar för att metoderna ska nå ut på nationell nivå.

Samtidigt som världens bönder drabbas av allt fler utmaningar i klimatförändringarnas spår kommer den globala matproduktionen att behöva öka kraftigt under kommande år. År 2050 väntas världsbefolkningen ha ökat från nuvarande sju miljarder till nio miljarder invånare. Och FN:s livsmedelsorganisation FAO menar att den globala matproduktionen kommer att behöva öka med 49 procent till 2050, i jämförelse med 2012 års nivå.

Friday Phiri