Argentina: Tidning som ger röst åt utsatta hotad

Buenos Aires, 180710 (IPS): I de svagt upplysta, trånga gränderna i området Villa 21 lever över 50 000 människor i fattigdom, bara en halvtimme med buss från Buenos Aires centrum. Här föddes magasinet La Garganta Poderosa 2010 för att ge röst åt de boende i området. Men nu lever tidningen farligt.

–  Vi ”villeros” syns och hörs normalt inte i argentinska medier. Andra ser oss som människor som inte vill arbeta, eller som farligt folk, säger Marcos Basualdo som IPS träffar i ett av organisationens enkla kontor.

28-årige Marcos Basualdo säger att han engagerade sig i den sociala organisationen La Poderosa för tre år sedan, efter att huset han bodde i förstörts i en brand. Organisationen består av 79 grupperingar i slumområden runt om i landet.

– Efter branden frågade folk från olika politiska partier vad jag behövde men ingen gav mig något förutom folket från La Poderosa som kom med kläder, filtar och mat och inte bad om något i utbyte. Efter det bestämde jag mig för att engagera mig i organisationen som hjälper oss att hjälpa varandra och att förstå vad vi kan, säger Marcos Basualdo.

Villa 21 är det största slumområdet i Buenos Aires. Det ligger söder om staden, vid floden Riachuelo som är svårt förorenad. Nyligen kallade landets miljödepartement floden ett ”öppet avlopp” men regeringen har ännu inte renat den trots att de beordrats att göra det av domstol.

Området består av mindre, enkla hus i cement eller tegel och de boende saknar tillgång till all offentlig service. På gatorna ser man poliser som bär på halvautomatiska vapen. I hela Argentina har liknande slumområden växt fram som det uppskattas att minst tre av landets 44 miljoner invånare lever i.

Magasinet La Garganta Poderosa kommer ut en gång i månaden men medlemmarna är också aktiva i sociala medier, nätverk och andra projekt så som podcasts och videos. Stilen i magasinet är mer spoken work är standardprosa och skribenterna använder gatans språk.

Tidningen har intervjuat politiker som den förra brasilianska presidenten Dilma Rousseff och Uruguays expresident José “Pepe” Mujica och fotbollsstjärnor som Lionel Messi och Diego Maradona och den har blivit en kulturell referens i Argentina. Magasinet har även uppmärksammats som ett gott exempel på engagemang i utsatta områden, senast av FN:s särskilde rapportör om tortyr, Nils Melzer, som besökte Villa 21 i april.

Men efter att tidningen skrivit om övergrepp och olagliga gripanden genomförda av säkerhetsstyrkorna i Villa 21 har regeringen anklagat magasinet för delaktighet i droghandel. I början av juni arrangerade departementet för inrikes säkerhet en presskonferens för att ”avslöja La Garganta Poderosas lögner.” Ministern Patricia Bullrich sa till medierna att magasinet, och den sociala organisationen som stödjer det, försöker göra området fritt från statlig kontroll för att skapa en illegal stat.

Ministerns anklagelse kom efter att La Garganta Poderosas fotograf Roque Azcurriare och hans svåger gripits i slutet av maj. När polisen kom till fotografens hus filmade han dem med sin mobil. Han och hans svåger hölls i två dagar men är nu släppta.

– Det är inte en slump att detta händer nu. I april anmälde vi sex fall där polis har torterat invånare, säger en aktivist inom La Poderosa som inte vill framstå med namn.

Fotografen Roque Azcurriare bor granne med tonåringen Iván Navarro som några dagar innan gripandet hade vittnat om polisbrutalitet. Iván Navarro har berättat att han och hans vän utan orsak greps av polisen som slog dem, hotade att döda dem, tog av dem alla kläder och försökte tvinga dem att hoppa ner i den smutsiga floden innan de beordrade dem att springa för sina liv. La Poderosa har bevakat och engagerat sig i fallet där sex poliser står inför rätta. Dom väntas inom de närmaste veckorna.

– Ivan Navarro greps för att han hade på sig en snygg sportjacka. Det är så det är här i Villa. Om någon har på sig dyra sneakers tar polisen för givet att de har snott dem, säger Lucy Mercado, en 40-årig kvinna född i Ciudad del Este, vid gränsen mellan Paraguay, Brasilien och Argentina, som har levt i Villa 21 sedan hon var en liten flicka.

Tillslaget mot fotografen Roque Azcurriare har satt mer ljus på rättegången mot de sex poliserna. Den första juni arrangerades en marsch från Villa 21 till domstolen i vilken hundratals medlemmar i människorättsorganisationer deltog.

“Vi kommer inte vara tysta för detta handlar inte om trakasserier av en karismatisk reporter utan om systematiska tillslag mot alla som bor i Villa 21”, skriver La Garganta Poderosa i sina sociala nätverk.

 

Bilder till texten:

Lucy Mercado och Marcos Basualdo, två medlemmar i den sociala organisationen La Poderosa framför en muralmålning av den brasilianska politikern och aktivisten Marielle Franco som mördades i mars. Foto: Daniel Gutman/IPS

Ett av organisationen La Poderosas kontor i Buenos Aires. Foto: Daniel Gutman/IPS

Daniel Gutman