Finansieringen avgörande för klimatfrågan

Bonn, 180517 (IPS) – Klimatfinansiering är en av de avgörande frågorna om Parisavtalets mål ska kunna förverkligas. Det underströk deltagare vid klimatmötet i Bonn som avslutades förra veckan.

Målet med de tio dagar långa mötet, som avslutades 10 maj, var att förhandla fram regler för att klimatmålen ska kunna bli verklighet, regler som ska antas vid den årliga stora klimatkonferensen som ska hållas i Katowice i Polen i december.

Dessa regler är avgörande för att Parisavtalets mål ska kunna förverkligas.

Alla nödvändiga åtgärder måste dock finansieras. Som exempel kan nämnas att summorna för att världens utvecklingsländer ska kunna leva upp till Parisavtalet är enorma.

Utvecklingsländerna har sedan länge begärt en klimatfinansiering för förebyggande åtgärder och omställning som är både pålitlig och hållbar.

– Finansieringen är avgörande för att Parisavtalets mål ska kunna uppnås. Fattiga och sårbara länder tvingas hantera klimatförändringarnas förluster och skador och anpassa sig till ett förändrat klimat. Detta samtidigt som dessa länder kämpar för att befolkningarna ska kunna lämna fattigdomen bakom sig – utan att begå samma misstag som de ekonomier som bygger på fossila bränslen. Det är omöjligt utan ett förutsägbart och hållbart stöd, säger Gebru Jember Endalew, som företräder gruppen för världens minst utvecklade länder.

Vissa företrädare för organisationer var dock missnöjda med mötet i Bonn, eftersom de anser att det var för få diskussioner om finansieringsfrågan.

– Radiotystnaden om pengar har skapat en oro bland fattiga länder för att deras rikare motparter inte är beredda att hålla sina löften, säger Mohamed Adow, som arbetar med klimatfrågor för organisationen Christian Aid.

FN:s klimatchef Patricia Espinosa såg dock mer positivt på mötet.

-Vi har gjort framsteg här i Bonn, men nu måste förhandlingarna accelerera, sade hon.

Ett extramöte inför det stora klimatmötet ska nu hållas i Bangkok i september.

Friday Phiri