Centralamerika i gemensam satsning på förnybar energi

San Salvador, 180412 (IPS) – Länderna i Centralamerika vill öka utbytet av energi som utvunnits av förnybara energikällor genom att binda samman sina kraftnät.

Satsningen på en ”grön energikorridor” lanserades 2015 av regeringarna i Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua och Panama. Målet är att i högre grad kunna dela med sig av det överskott som alstras av sol-, vind- och geotermisk energi.

Länderna vill gradvis göra en omställning för att minska beroendet av fossila bränslen. Tanken är att elnäten i allt högre grad ska försörjas av förnybara energikällor – vilket enligt experter både skulle vara bra för miljön och bli mer ekonomiskt för länderna.

– Alla länderna gör vad de kan för att utveckla gröna energikällor. Om det skulle uppstå ett överskott vore det ologiskt om inte andra länder kunde få ta del av denna energi, i stället för att framställa energi med fossila bränslen, säger Fernando Díaz vid Panamas energidepartement till IPS.

Närmare 60 procent av den el som produceras i regionen kommer från förnybara källor, främst vattenkraft. Men trots det är länderna fortsatt mycket beroende av fossila bränslen, visar en rapport från Internationella byrån för förnybar energi, Irena.

Tanken är att satsningen i Centralamerika ska utnyttja ett redan befintligt 180 mil långt kraftnät som löper genom regionen nordvästra Guatemala till Panama i sydost.

Energin som fördelas mellan länderna kommer till 65 procent från vattenkraft samt sol-, vind- och geotermisk energi, medan resten kommer från fossila bränslen. Det berättar René González i Nicaragua, chef för det regionala organet EOR, som administrerar försäljningen av el. Han säger till IPS att andelen som kommer från förnybara energikällor beräknas öka under de kommande åren.

En utmaning för projektet är att de förnybara källorna, exempelvis sol- och vindenergi, är mindre stabila eftersom de är beroende av klimatet.

– En stor solcellsanläggning kan behöva understöd i form av andra källor för att möta efterfrågan, säger Werner Vargas från Nicaragua, som arbetar för de centralamerikanska ländernas samorganisation, Sica.

Fernando Díaz säger att samarbeten via gemensamma kraftnät är viktiga i arbetet för en övergång mot förnybara energikällor. Som ett exempel nämner han en satsning mellan hans hemland Panama och Colombia, som i förlängningen skulle kunna länka samma elnät mellan Centralamerika och andra länder i Sydamerika.

– Därigenom skulle vi ha möjlighet att ta del av el som alstrats genom solenergi i Atacama-öknen i Chile, vattenkraft i Brasilien och vindkraft från Uruguay. Detta är möjligheter som vi ser i regionen, säger Fernando Díaz.

Bedömare menar att en ökad integrering av elnäten även skulle kunna leda till att fler utländska investerare lockas till regionen.

 

Edgardo Ayala