Ökad framtidstro i Honduras mest utsatta områden

Tegucigalpa, 171011 (IPS) – En satsning på bättre samhällsservice i fattiga delar av Tegucigalpa har lett till en ökad framtidstro och en bättre vardag för många unga. Detta i några av de områden i den honduranska huvudstaden som präglas av otrygghet och gängvåld.

Nio områden i norra Tegucigalpa brukar beskrivas som särskilt utsatta områden där gatugängen, så kallade “maras”, styr och där våld och otrygghet är en del av vardagen. Här har programmet Picu under de senaste åren bedrivit ett pilotprojekt under ledning av ett statligt institut, tack vare finansiering från Interamerikanska utvecklingsbanken.

-Varför har du inte en orange t-shirt? Se till att hon får en, för att undvika problem, säger en av Picus anställda när IPS besöker en av de stadsdelar där programmet finns.

Han förklarar att för att undvika bråk med gängmedlemmar så använder sig projektpersonal och deras besökare av särskilda t-shirts eller västar för att signalera vilka de är.

Detta är ett av de områden där de kriminella gängen styr. Lokala myndigheter menar att det är dessa gäng som ligger bakom en mycket stor del av det våld som gör att Honduras, med sina 8,5 miljoner invånare, har en skyhög mordstatistik. På global nivå begås 8,8 mord per 100 000 invånare och år. I Honduras ligger siffran i stället på 59 mord per lika många invånare.

De två största gatugängen i landet beräknas tillsammans ha närmare 25 000 medlemmar.

Arbetet med projektet har inte varit enkelt. Det första personalen gjorde var att leta upp viktiga lokala aktörer som var beredda att stödja satsningen. Projektet har bland annat resulterat i en förbättrad infrastruktur och stöd till mikroföretag och andra satsningar för att stötta fattiga familjers ekonomi. En annan del av projektet har varit inriktat på att stödja idrottslivet, för att på den vägen kunna påverka unga människors värderingar.

Innan projektet kom igång fick lokala aktivister fungera som medlare gentemot gängmedlemmarna, för att komma överens om olika “regler” som skulle styra relationerna.

Projektanställda berättar öppet om hur viktigt det är att föra en dialog med gängmedlemmarna, och säger att vissa av dem till och med har deltagit i arbetet med att installera offentliga vattenkranar eller att anlägga nya vägar. Detta för att bibehålla sin kontroll över området.

-Vi kom tidigt fram till att ingen skulle bli stigmatiserad. Vi anser att alla som bor här är människor som söker efter möjligheter, säger projektkoordinator Mirian Leiva.

Området i fråga heter Ramón Amaya Amador, och har fått sitt namn efter en honduransk författare och journalist som dog i exil 1966. Det är också ett område som är känt för sina leriga gator.

Flera närliggande fattiga kvarter ingår också, och nu är planen att ytterligare fem områden ska ingå i de fortsatta satsningarna. Alla områden ligger på några av de brantaste bergsluttningarna som omger Tegucigalpa.

De kvarter som tagit del av projektet knyts numera samman av belagda vägar i stället för endast genom trånga grusvägar och stigar, som det var tidigare. Dessutom har ordentliga trappor längs berget byggts upp tack vare projektet. Det gör det lättare för invånarna att ta sig till andra delar av staden. Även service i form av avlopp, toaletter och tillgång till vatten och sportanläggningar har förbättrats genom satsningen.

Mirian Leiva berättar att alla satsningar har genomförts efter samråd med lokalbefolkningen.

-De samarbetade på alla plan och såg till att garantera tryggheten för alla ingenjörer, byggarbetare, lärare och andra som arbetat inom projektet, berättar hon.

Mario Pineda, chef för det statliga utvecklingsinstitut som står bakom satsningen, säger att pilotprojektet varit mycket viktigt.

-Vi försöker återuppbygga de sociala relationerna i området, så att även de “dåliga killarna” förstår att det går att leva ett bättre liv tillsammans med andra. Sammanlagt har närmare 1 300 ungdomar börjat med olika idrottsaktiviteter och vissa av dem har till och med haft framgångar i internationella tävlingar, berättar han för IPS.

Barn och ungdomar har fått möjlighet att använda lokaler som lånats ut av katolska kyrkan för att börja träna bland annat tyngdlyftning, taekwondo, bordtennis och handboll. En del är före detta gängmedlemmar.

En av dem som det gått bra för är 13-årige Jeffrey Sierra. Han ingår numera i landets ungdomslandslag i bordtennis, något han aldrig kunde drömma om tidigare.

-Det är fotboll som gäller här, men det är ingenting för mig eftersom jag har astma. Jag kan dock spela bordtennis, och nu ingår jag i landslaget, säger han till IPS med ett brett leende.

Även andra ungdomar i området har fått möjlighet att resa till andra delar av Honduras, men också till Kuba och Guatemala för att delta i tävlingar. Många av dem tränar upp till tre timmar om dagen och säger sig ha vunnit respekt från gängmedlemmarna.

Lokalbefolkningen har skapat egna kommittéer som ska delta i det framtida projektarbetet.

-Projektet har lärt oss att vara oberoende och vi kommer inte att låta känslorna av samhörighet som uppstått tack vare satsningen gå förlorade. Detta är vårt område och vi kommer att fortsätta att återerövra det, säger den lokale ledaren Jessenia Deras till IPS.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.

Thelma Mejíaer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *