Svagt skydd för journalister i Latinamerika

Mexico City, 170502 (IPS) – Mexiko är det farligaste landet i Latinamerika för journalister. Reportern Cecilio Pineda Brito var den första som sköts till döds i Mexiko i år.

Den mexikanska journalisten Cecilio Pineda Brito bevakade narkotikahandeln i en region i delstaten Guerrero i södra Mexiko där kriminella grupper är extremt mäktiga. I september 2015 överlevde han ett mordförsök. För att han ansågs löpa hög risk att utsättas för attacker erbjöds han polisskydd. Han erbjöds också en plats på ett skyddat boende men han valde att inte bo där.

I oktober 2016 upphävdes skyddet. Fem månader senare var Cecilio Pineda Brito den första journalisten att mördas 2017.

Mordet på Cecilio Pineda Brito den 2 mars följdes av sex veckors fasa under vilka ytterligare tre journalister dödades och två skottskadades i olika delar av landet. En framträdande och mycket erfaren journalist, Miroslava Breach, mördades den 26 mars. Han bevakade politiska nyheter för tidningen La Jornada i delstaten Chihuahua i norra Mexiko som gränsar till USA.

-Statens skyddsmodell har exporterats från Colombia till Mexiko och nyligen till Honduras. Förra året blev det uppenbart att den har varit otillräcklig. Att journalister mördats i Mexiko trots att de ställts under statens skydd och att Freedom of the Press Foundation nekat att medverka i bedömningen av fallen är något som borde bekymra oss, säger Ricardo González, säkerhets- och skyddsansvarig vid organisationen Artikel 19 som försvarar yttrandefriheten.

Enligt den senaste rapporten från Artikel 19 utsattes medier och journalister för 427 angrepp under 2016 och i 99,7 procent av fallen straffades inte förövarna. Endast i tre fall har anmälan lett till fällande dom.

De flesta av angreppen har riktats mot journalister som arbetar för små medieorganisationer utanför huvudstaden och minst hälften av angreppen har begåtts av statliga representanter. För närvarande har 509 personer – 244 journalister och 265 människorättsförsvarare – ställts under statens skydd i Mexiko.

Men även om riskerna ökar snarare än minskar har regeringen och den lagstiftande makten beslutat att skära ned på de medel som är avsatta för skydd. I september väntas alla medel ha tagit slut.

Enligt Artikel 19 är våldet mot pressen fortfarande en av de största utmaningarna i Latinamerika.

-Förutom Mexiko, Honduras, Brasilien och Colombia visar särskilt situationen i Paraguay och Venezuela på den försämrade situationen när det gäller yttrandefriheten i regionen, säger Ricardo González.

I 2017 års upplaga av Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex varnar organisationen för den politiska och ekonomiska instabiliteten i flera länder i Latinamerika. Organisationen uppmärksammar att journalister som granskar politiska intressen eller den organiserade brottsligheten attackeras, förföljs och mördas.

-Reportrar utan gränser konstaterar med sorg den skadliga utvecklingen och fortsatta försämringen när det gäller situationen för yttrandefriheten i Latinamerika. Till följd av dessa mångfacetterade hot ägnar sig många åt självcensur och en del tvingas gå i exil för att överleva. Det här gäller demokratiska länder och det är helt oacceptabelt, säger Emmanuel Colombié, chef för Reportrar utan gränser i Latinamerika.

Nicaragua utmärker sig genom att landet fallit ner fler placeringar än något annat land i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex (ner 17 placeringar till plats 92). I svallvågorna av det kontroversiella omvalet av president Daniel Ortega har journalister blivit hotade, trakasserade och utsatta för godtyckliga gripanden.

Situationen i Mexiko beskrivs som oroande. De senaste 15 åren har Mexiko fallit ner 72 placeringar till plats 147 i organisationens pressfrihetsindex, bredvid Syrien och Afghanistan. Mexiko slits sönder av korruption och våldet till följd av den organiserade brottsligheten, enligt Reportrar utan gränser.

I regionen är Uruguay (plats 25), Chile (plats 33) och Argentina (plats 50) bäst placerade i rankningen.

Trots hot och risker ökar möjligheterna att producera oberoende journalistik i regionen. Organisationen Sembramedia har listat över 500 oberoende plattformar.

Samtidigt används allt mer sofistikerade medel för att kontrollera den oberoende pressen, påpekar Ricardo González.

I Mexiko fick journalisten Carmen Aristegui och hennes kollegor på radiostationen MVS sparken efter att de publicerat en granskning av korruption där Mexikos president Enrique Peña Nieto uppges ha varit inblandad.

I ett annat fall krävde en domare att statsvetaren Sergio Aguayo skulle genomgå psykologiska tester efter att han publicerat väl underbyggd information om massakrer i den mexikanska staden Coahuila, kopplade till den tidigare guvernören Humberto Moreira.

R3D, en mexikansk organisation som försvarar digitala rättigheter, uppger att olika regionala myndigheter har köpt program från Hacking Team som säljer övervakningsprogram till regeringar. Enligt organisationen har övervakningen och hoten på nätet ökat under president Enrique Peña Nietos styre.

-Under det senaste året har vi sett att inte bara de journalister som bevakar narkotikahandeln utan även de som bevakar migration, människohandel, miljö och utvinningsindustrin riskerar att utsättas för våld, säger Ricardo González.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Daniela Pastrana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *