Innovativt projekt i nordöstra Indien har löst vattenbrist

Gangtok, Indien, 170208 (IPS) – Hundratals källor och sjöar i delstaten Sikkim i nordöstra delen av Indien har tidigare torkat ut varje halvår. Men en satsning som inleddes 2012 för att trygga tillgången till vatten har varit framgångsrik.

-För några år sedan brukade våra källor vara nästan torrlagda mellan december och april. Under dessa månader brukade bybor föra en kamp om vattnet, säger Bina Sharma i Sikkim, en delstat som breder ut sig mitt i Himalaya.

Majoriteten av befolkningen förlitar sig på källorna för drickvatten och bevattning.

Både experter i staden Gangtok och människor i avlägsna byar är överens om att oregelbundna regn och ofta förekommande torka har lett till att källor har torkat ut i många delar av delstaten. Vissa uppger att situationen förvärrades efter jordbävningen i Sikkim 2011.

FN:s klimatpanel IPCC rapporterar om förändrade nederbördsmönster och temperaturer i Himalaya under de senaste åren.

-Men numera har vi tillgång till vatten året runt, säger Bina Sharma till IPS.

Elever vid den lokala högstadieskolan Nelligumpa var tidigare tvungna att bära med sig två liter vatten hemifrån till skolan.

-Vi protesterade mot detta och var redo att ta alla våra elever till staden Gangtok och arrangera en demonstration. Men allt löste sig när våra källor fylldes på med vatten även under torrperioderna, säger rektorn Norbhu Tshering.

Sandeep Thambe, professor vid Indiska institutet för skogsförvaltning, IIMF i Bhopal, som genomfört omfattande undersökningar i Sikkim, har i ett innovativt projekt som kallas Dhara Vikas hittat ett sätt att ta itu med problemen.

Diken har grävts i särskilda inströmningsområden där ytvatten samlas in för att kunna fylla på grundvattenkällor. Projektet har genomförts inom ramen för Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act och stöds av myndigheter och organisationer, bland annat Världsnaturfonden i Indien.

-Perioden då källorna fylls på har blivit allt kortare med effekterna av klimatförändringarna och en ständigt växande befolkning. Men att på konstgjord väg fylla på källorna har gett resultat, säger Sandeep Thambe till IPS.

Han påpekar att mindre än 15 procent av regnvattnet har möjlighet att sippra ner för att fylla på källorna, medan resten ofta orsakar översvämningar.

-Därför fanns det ett behov av att i ännu högre grad använda regnvattnet för att fylla på källorna, vilket därmed kan bidra till att trygga tillgången till vatten på landsbygden, säger Sandeep Thambe.

Enligt Sarika Pradhan vid Sikkims departement för landsbygdsutveckling har 51 källor och 20 sjöar i Gram Panchayats i Sikkim som drabbats hårt under torrperioder kunnat återställas. Diken och gropar har grävts i ett område på 637 hektar. Det har i genomsnitt kostat motsvarande nära 33 000 kronor att återställa varje källa.

Athar Parvaiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *