Torka i Sri Lanka orsakar skador för många miljarder

Colombo, 170130 (IPS) – Sri Lanka är drabbat av en mycket svår torka som vissa bedömare menar är den värsta som har drabbat landet på 30 år. Resultatet är förödande och de ekonomiska skadorna kan bli enorma.

Landets vattenreservoarer är på väg att tömmas efter att regnen har uteblivit under lång tid. En rapport från FN:s livsmedelsprogram, WFP, som gjorts i samarbete med lokala myndigheter, visar att nederbörden i landet under förra året var 23 procent mindre än genomsnittet under de föregående 30 åren.

Befolkningen har uppmanats att vara mycket sparsamma med vattnet.

-Situationen är mycket allvarlig, säger Lalith Chandarapala, som är chef för landets meterologiska myndighet.

Hans myndighet gick redan i september förra året ut med en varning om en förestående torka efter att de förväntade regnen än en gång hade uteblivit.

Torkan har fått katastrofala följder. På grund av bristen på vatten planterades mindre än hälften så mycket ris som vanligt under förra säsongen. Enligt WFP-rapporten har så lite ris inte planteras i landet på 30 års tid.

Redan i slutet av förra året beräknades närmare en miljon människor på olika sätt ha blivit drabbade av torkan, i 23 av landets 25 olika distrikt. Nu har den statliga katastrofmyndigheten meddelat att över 900 000 människor i landet är beroende av leveranser av vatten. WFP-rapporten slår samtidigt fast att även om en normal nederbörd skulle komma kan man inte förvänta sig att krisen är över förrän tidigast i mars.

För att undvika matbrist och stigande priser på ris har regeringen slopat skatterna på importerat ris. På grund av bristen på el från vattenkraft har man även tvingats att köpa in el från privata aktörer, till höga kostnader.

Vid sidan av den akuta krisen är många experter också oroade över hur situationen ska bli i framtiden.

-Vi är tvungna att hantera ett förändrat klimat och vår framtida politik måste både vara medveten och inriktad på förebyggande åtgärder, säger Anura Priyadarshna Yapa, minister med ansvar för krisberedskapsfrågor.

En av de långsiktiga konsekvenser som torkor dessutom för med sig är att de förorsakar stora skador på jordarna. Enligt FN:s organ mot ökenspridning, UNCCD, kan de odlingsmarker som varje år går förlorade i Sri Lanka kosta landet motsvarande 300 miljoner dollar om året i förlorade intäkter.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.Amantha Perera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *