Nicaragua: Kvinnor kräver tillgång till egna jordar

Managua, 161207 (IPS) – Kvinnor i Nicaragua fortsätter sin strid mot den gamla traditionen att åkermarker främst ägs av män. Trots att en ny fond skapades för sex år sedan i syfte att öka andelen kvinnliga jordägare har situationen inte förbättrats nämnvärt.

Matilde Rocha, som är vice ordförande för det kvinnliga bondeförbundet Femuprocan, säger att tillgången till åkermarker för kvinnor har varit en viktig stridsfråga ända sedan slutet av 1980-talet. Men hon menar att det också handlar om att kvinnor måste ges utökade ekonomiska, politiska och sociala rättigheter.

Tillsammans med andra organisationer lyckades Femuprocan 2010 driva igenom en lag som ledde till att en särskild fond bildades, i syfte att öka jämställdheten kring äganderätten av jordar.

-För kvinnor på landsbygden är åkermarkerna själva livet, av avgörande betydelse för familjen. Frågan om äganderätten och utsädet hänger starkt samman med kvinnors ekonomiska frigörelse, säger Matilde Rocha.

Femuprocan är Nicaraguas enda bondeförbund som endast har kvinnliga medlemmar. Förbundet består av drygt 4 200 kvinnliga jordbrukare som är organiserade i drygt 70 kooperativ i olika delar av landet.

Den nya lagen syftade, vid sidan om att öka landsbygdskvinnornas tillgång till jordrättigheter, även till att stärka deras ekonomiska situation, förbättra jämställdheten och bekämpa fattigdomen.

Nicaragua har en befolkning på 6,2 miljoner invånare. Fattigdomen är betydligt mer utbredd på landsbygden än i städerna. Enligt en hushållsundersökning som publicerades förra sommaren lever nästan 59 procent av befolkningen på landsbygden i fattigdom.

Enligt biståndsorganisationen Oxfam äger bara 18 procent av kvinnorna som arbetar inom jordbruket de åkermarker som de brukar.

De finns fortfarande mycket att göra för att stärka kvinnors äganderätt, men Matilde Rocha ger inte upp. Hon berättar att ett stort antal medlemmar inom hennes federation aktivt arbetar med att söka efter nya åkermarker åt kvinnliga bönder.

Samtidigt säger en annan medlem i federationen till IPS att det tycks saknas en politisk vilja för att driva igenom lagen som antogs för sex år sedan. De statliga satsningarna har uteblivit, menar hon.

-Trots att vi knackat på hur många dörrar som helst, besökt mängder av kontor, deltagit i mängder av möten, har lagen ändå inte genomdrivits, säger Maria, som bara vill bli citerad med sitt förnamn.

IPS möter henne i samband med att hon är på besök i huvudstaden Managua.

-Problemet är att lagarna, det ekonomiska och produktiva systemet, fortfarande styrs av män. Och de ser oss som ett hot mot deras traditionella sätt att bedriva affärer, säger Maria.

Kvinnoorganisationer från landsbygden har genomfört protester mot den svaga tillämpningen av lagen. María Teresa Fernández, som är ledare för en kvinnlig landsbygdsorganisation, beklagade sig tidigare i år över att deras medlemmar inte bara tvingas betala dyrt för att hyra åkermarker. Dessutom tvingas kvinnorna också hantera klimatrelaterade problem och växtsjukdomar utan att ha tillgång till de offentliga satsningar som gör det möjligt för drabbade bönder att hantera kriser genom att ta lån i statliga banker. Kvinnliga bönder som saknar markrättigheter har inga möjligheter att ta lån.

Sociologen Cirilo Otero, som är ordförande för organisationen Centret för miljöpolitik, menar att den fortsatta bristen på jordrättigheter för kvinnor är ett av de allvarligaste jämställdhetsproblemen i landet. Han menar att regeringen måste satsa mer för att råda bot på problemen.

-Detta förblir en skuld som staten har gentemot de kvinnliga bönderna, säger Cirilo Otero.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni inte har ett bildabonnemang men vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(at)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



José Adán Silva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *