Nya gruvor planeras trots svår torka i Sydafrika

Johannesburg, 161007 (IPS) – Sydafrika genomlever sedan länge en av de värsta perioderna av torka som dokumenterats i landets historia. Men trots det planeras en ny kolgruva i ett skyddat våtmarksområde.

Den vattendamm som förser Johannesburg med vatten är bara fylld till 30 procent av sin kapacitet. Sedan november förra året har restriktioner varit införda för användningen av vatten och under året har matpriserna i landet stigit med tio procent, främst beroende på torkan.

Men trots den svåra vattenbristen har landets regering fortsatt att utfärda nya tillstånd till kolgruvor och koleldade kraftverk. Särskilt kritiserat är ett projekt som nästan fått alla tillstånd klara i ett skyddat område i Mabola i provinsen Mpumalanga.

Där planerar det indiska bolaget Atha-Africa Ventures en kolgruva i ett område där tre av landets viktiga floder finns. I närområdet finns också de viktiga vattentäkter som utgör åtta procent av landområden i Sydafrika, Lesotho och Swaziland och som står för hälften av vattenresurserna.

Eftersom den planerade gruvdriften skulle ske under marken i det skyddade Mabola, krävs ett godkännande från både departementet för mineralresurser, DMR, och landets miljödepartement, DEA.

DMR godkände projektet i september 2014, bara åtta månader efter att Mabola klassats som ett skyddat område. Miljödepartementet har ännu inte meddelat hur dess minister Edna Molewa ställer sig till den planerade gruvan. Vare sig DMR eller DEA vill uttala sig om frågan.

Melissa Fourie är ordförande för organisationen Centret för miljörätt, som arbetar för att stoppa projektet.

-Om en stor kolgruva ska finnas i ett skyddat område, så kan man fråga sig vad hela poängen med skyddet är. Det skulle inte bara påverka området utan hela landets vattenresurser och mängder av människor som lever nedströms, säger hon till IPS.

Floden Vaal förser landets mest tätbefolkade region Gauteng med vatten och Melissa Fourie menar att det finns en risk för att utsläpp från den planerade gruvan skulle drabba hela flodsystemet.

Gruvbolaget Atha-Africas vice ordförande Praveer Tripathi är dock av en annan uppfattning.

-Bevisen för att gruvdrift i området skulle störa vattentäkterna och leda till giftiga utsläpp är mycket, mycket svaga, säger Praveer Tripathi.

Angus Burns, vid den sydafrikanska avdelningen av Världsnaturfonden, WWF, menar dock att det vore mycket olyckligt om gruvbolaget fick tillstånd i Mabola.

-Om denna drift godkänns i ett miljöskyddat område så skulle det enligt mig kunna bli ett prejudicerande fall som öppnar upp för mängder av möjligheter för andra gruvbolag i miljöskyddade områden, varnar han.

Många boende i den närliggande staden Wakkerstroom oroar sig också för att den lokala ekonomin, som är beroende av jordbruk, boskapsskötsel och ekoturism, skulle drabbas hårt av den planerade gruvdriften.

Jordbrukaren Johan Uys arbetar på sin familjegård i närheten av Wakkerstroom och han hävdar att de flesta i staden är motståndare till gruvan.

-Men det finns också människor som saknar jobb och därför är positiva till gruvan på grund av olika löften, säger han och påpekar att åsikterna skiljer sig mellan de rika vita jordbrukarna och den fattiga svarta befolkningen.

Gruvbolaget hävdar att verksamheten skulle skapa 500 nya direkta arbetstillfällen samt 2 000 nya indirekta jobb. Samtidigt förväntas den planerade gruvan att vara i drift i endast 15 års tid.

*IPS kan erbjuda våra prenumeranter bilder till vissa av våra artiklar. Dessa säljs separat till ett fast pris på 500 kronor styck, eller genom särskilda bildabonnemang. Om ni vill publicera denna bild var vänlig och mejla vår svenska redaktion på: sweden(a)ipsnews.net och meddela att ni använt den.



Mark Olalde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *